Policie vyzvala Babiše mladšího, aby vypovídal o jeho únosu na Krym. Ten výzvu vítá

Andrej Babiš mladší bude vypovídat na policii ve věci svého oznámení z 8. ledna 2018, které se týká jeho údajného únosu na okupovaný Krym Petrem Protopopovem. Informaci deníku Fórum 24 Babiš potvrdil Radiožurnálu. „To to trvalo,“ komentoval výzvu policie syn premiéra na twitteru. Babiše mladšího vyzvala k podání vysvětlení policie na základě toho, že se momentálně nachází na území České republiky.

„Na základě zjištění, že se v současné době nacházíte na území České republiky, žádáme Vás, abyste podal vysvětlení dle § 158 odst. 6 trestního řádu, ve věci Vašeho oznámení, ze dne 08. 01. 2018, které jste zaslal prostřednictvím e-mailu na Kriminalistický ústav Praha,“ píše se ve výzvě policie.

„Samotný výslech oznamovatele, jako poškozeného, nebyl pro objektivní skutečnosti realizován, byť byl mimo jiné žádán prostřednictvím mezinárodní právní pomoci. Absence výslechu pak v porovnání s jinak zjištěnými skutkovými okolnostmi nebyla nezbytná pro rozhodnutí policejního orgánu. K provedení výslechu oznamovatele pak orgány činné v trestním řízení vyčerpaly všechny zákonné možnosti,“ uvedl letos v únoru tiskový mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala, píše Forum24.

Pro Seznam Zprávy Babiš mladší dříve uvedl, že případ svého zavlečení na Krym už nechce otvírat. Nepřál si také, aby byl někdo stíhán. „V kauze mého zavlečení nechci, aby byl někdo stíhán. Teď to budu podepisovat,“ řekl v únoru.

Rok 2018

Babiše mladšího vypátrali v listopadu 2018 reportéři serveru Seznam Zprávy. Na skrytou kameru jim tehdy vylíčil, že ho manžel jeho tehdejší ošetřující lékařky Dity Protopopové nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ sdělil tehdy reportérům syn premiéra na adresu Petra Protopopova, který o něj v té době měl pečovat.

  Fiala: Vláda se nedomluvila na přijetí eura, ČR neplní kritéria

Kriminalisté možné zavlečení Babiše mladšího prověřovali už v roce 2018 poté, co je o tom e-mailem informoval on sám. Případ nicméně odložili. Jejich postup posléze prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů i vedení pražské policie. Za administrativní chybu si vysloužili kázeňské tresty. Policisté kauzu znovu otevřeli po odvysílání reportáže Seznam zprávy.

S Andrejem Babišem mladším také v minulosti vyšel rozhovor na serveru iROZHLAS.cz.  Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy odmítl jakkoli komentovat slova svého syna.

Babiš mladší dorazil do České republiky v červenci. Pomáhal v oblastech zasažených tornádem. Mimo to začal být aktivní na svém twitteru a také se setkal s některými českými politiky.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com