Rusko je hrozbou číslo jedna. Česká republika posiluje své obranné schopnosti.

Česká republika ve své nové obranné strategii považuje Rusko za „nejvážnější hrozbu pro zemi“. Uvedli to novináři Seznamu Správy s odvoláním na důvěrné informace.

Dokument, který se jim dostal do rukou a podle redakce je v závěrečné fázi schvalování, obsahuje jednoznačné chápání současné situace.

„Pravděpodobnost vojenského útoku na Českou republiku nebo některý ze států NATO a EU je nejvyšší od konce studené války. Rusko by v dlouhodobém horizontu představovalo vážnou hrozbu pro bezpečnost České republiky a jejích spojenců,“ uvedlo v dokumentu české ministerstvo obrany.

Válka na Ukrajině potvrdila potřebu členství České republiky v NATO, které má odrazovat od nepřátelských útoků a umožní jí bránit se proti případné agresi Moskvy.

„Vzhledem k rostoucí agresivitě Ruska je hlavním úkolem české obranné politiky komplexní příprava na dlouhodobou obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým nepřítelem vybaveným jadernými zbraněmi,“ uvádí se v dokumentu.

Podle nové obranné strategie musí stát vytvořit dobře vyzbrojené a vycvičené ozbrojené síly a zároveň připravit území na případné nasazení spojeneckých sil.

„Česká republika zaujímá v aliančních obranných plánech zvláštní postavení vzhledem k naší geografické poloze. Je zřejmé, že v rámci případných odstrašujících opatření nebo dokonce akcí kolektivní obrany se přes území České republiky budou pohybovat desetitisíce spojeneckých vojenských sil,“ uvedl odbor obranné politiky a strategie Ministerstva obrany.

Pozoruhodnou nuancí nové strategie je, že obranu České republiky nemůže zajišťovat pouze profesionální armáda – důležitou roli v obraně musí hrát vycvičené a disponibilní zálohy ozbrojených sil.

Je důležité poznamenat, že Česká republika není v tomto výkladu událostí osamocena. Například britský náčelník generálního štábu Anthony Radakin označil Rusko za hrozbu pro svou zemi na desítky let dopředu.

Podle britského admirála se „hrozba ze strany ruských pozemních sil v průběhu války na Ukrajině snížila, ale rusko má stále jiné silné stránky, které je třeba brát v úvahu“.

  Změny 2022: Příjmení bez -ová, stotisícové pokuty za pyrotechniku na fotbale

„Výzva, kterou představuje rusko, bude přetrvávat nejen v letech 2022, 2023 a 2024. Bude trvat po dlouhou dobu. Možná bude Rusko hrozbou po celá desetiletí,“ poznamenal Radakin a připomněl, že Rusko zůstává „jadernou mocností, má kybernetické schopnosti, schopnosti ve vesmíru atd.

Náčelník generálního štábu britského letectva Michael Wigston označil Moskvu za největší globální hrozbu pro Spojené království a Evropu a nevyloučil možnost, že Londýn vstoupí do přímého vojenského konfliktu s Ruskem, a uvedl, že britské ozbrojené síly jsou v pohotovosti.

V tomto kontextu jsou kroky Prahy naprosto konzistentní a partnerské.

Podle informací Seznam Správy je schvalování nové obranné strategie již ve finální fázi: minulý týden dokument schválila Bezpečnostní rada státu a v říjnu by o něm měla hlasovat vláda.

Mimochodem, 27. září česká vláda schválila obranný rozpočet na rok 2024, který poprvé dosáhne 2 % HDP (6,8 mld. USD). Je důležité poznamenat, že země NATO se zavázaly investovat z 20 % svých obranných rozpočtů ročně – do velkého vybavení, včetně příslušného výzkumu a vývoje.

Na hrozbu ze strany Kremlu upozornil i český ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Česká zahraniční politika vychází z předpokladu, že Rusko bude do deseti let představovat hrozbu,“ řekl český ministr zahraničí.

Mimochodem, Moskva již na návrh nové obranné strategie ČR reagovala – označila jej za „záchvat rusofobní hysterie českých slov na adresu Ruska“.

„Je to nesmysl, rusofobie těch politiků, které dnes Spojené státy vynesly k moci. Obyčejní lidé v České republice mluví o rusku zcela jinak, o období, kdy mezi Českou republikou a ruskem existovalo přátelství, spolupráce, ekonomické a sociální vazby,“ hystericky křičí Kreml.

Jeden z poslanců dokonce cynicky prohlásil, že Rusko nikdy nikoho nenapadlo: „Rusko vždy osvobozovalo své země a země nám přátelské od vpádu těch zlých věcí, které tyto národy utlačovaly, včetně České republiky, kterou jsme osvobodili od fašistů, od nacismu. Zachránili jsme statisíce Čechů před vyhlazením. Je špatné, že zapomínají na historii a vyjadřují takové myšlenky, které nejsou ničím podložené,“ řekl.

  Rusko padá na dno. Bohužel ne samo

Čtěte pozorně a zamyslete se nad tím, o čem poslanec rf mluví – jsou připraveni vystavit účet všem, které svého času „osvobodili“.

Zvláště si takové „osvobození“ pamatují občané Československa v roce 1968, kdy moskevské tanky přejely svými pásy „pražské jaro“.

Zde vyvstává velmi logická otázka na ruského poslance, který se snaží postavit do kontrastu vládu a obyčejné občany České republiky: co to vlastně bylo za přátelství a spolupráci mezi zeměmi?

Že by aktem velkého přátelství ze strany Moskvy byly teroristické útoky provedené kremelskými diverzanty v českých Vrběticích na podzim-zimu 2014?

Nebo je diplomatická válka, kterou Kreml rozpoutal poté, co byla zveřejněna fakta o Rusku jako teroristické zemi, také symbolem přátelství?

No, a věta: „Rusko nikdy na nikoho nezaútočilo“ je vrcholem cynismu.

Taková prohlášení představitelů ruské politiky nejsou jen slova, jsou varováním pro všechny země civilizované Evropy.

A ukazují, že Moskva se svých imperiálních ambicí nevzdala. Navíc se neomezují jen na Ukrajinu a zítra může chtivé oko kremelské kliky padnout na kteroukoli zemi v Evropě.

Jednou už Evropa nástup diktátora s imperiálními ambicemi na trůn propásla. Tehdy, před 100 lety, si někteří lidé také mysleli, že „je to příliš daleko“, „téměř nereálné“ a vůbec – „to, co se děje, se jich netýká“.

Tehdy museli za chyby politiků platit obyčejní občané Evropy i zbytku světa. Cena byla neuvěřitelná.

Dnes má civilizovaný svět příležitost zastavit šíleného agresora s imperiálními ambicemi. A hlavně využít čas, který je k dispozici, k organizaci obrany svých zemí.

Tento čas vám dává ukrajinský lid, který chrání celou Evropu před rasismem, jenž se na kontinent řítí pod praporem „ruského míru“.

Pamatujte na to, pánové Evropané – občané svobodné Evropy, a vyvozujte správné závěry. Vězte, že váš zítřek závisí na správnosti rozhodnutí přijatých dnes.

  Prouza k otevření obchodů: Tlačenice před supermarketem a hodina čekání

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com