Merkelová Evropu odsoudila, ale Ukrajina ji zachrání. Obviňování a chvála Sorose.

Světové ekonomické fórum, které se v těchto dnech koná ve švýcarském Davosu, tradičně poutá pozornost nejen oficiálními akcemi, ale i svou zákulisní složkou.

Filantrop (a zároveň miliardář finančník) George Soros, když mluvil o evropské plynové závislosti na Rusku, za to svalil vinu na bývalou německou kancléřku Frau Merkelovou. Zejména na její „zvláštní obchody“ s Moskvou.

„Závislost Evropy na ruských fosilních palivech zůstává nadměrná, z velké části kvůli merkantilistické politice bývalé kancléřky Angely Merkelové,“ řekl Soros v projevu na okraji Světového ekonomického fóra v úterý večer.

„Uzavřela speciální dohody o plynu s Ruskem a udělala z Číny největší exportní trh Německa,“ řekl známý finančník.

Tento projev amerického miliardáře je zcela orientační a doplňuje hlasy, které se v mediálním prostoru Evropy stále častěji ozývají o úloze Německa a jeho vůdců v lpění na ruských energetických zdrojích.

Ozbrojená agrese Moskvy proti Ukrajině a v důsledku toho – teplo v energetice – dnes jen líní nemluví o příčinách a důsledcích takového jevu.

Nicméně taková konkrétní slova od tak vlivné osoby ve světě financí, vyřaďte toto tvrzení z řady obvyklých předpokladů a udělejte z těchto obvinění ve skutečnosti větu pro exkancléře Německa.

Aktivity Merkelové jako šéfky německé vlády však skutečně přispěly ke zvýšení vlivu Ruska v Evropě, a to zejména zvýšením energetického vlivu na státy kontinentu.

O tom, proč se tak stalo, lze dlouze polemizovat, faktem však zůstává, že Merkelová byla vždy hlavní lobbistkou za zájmy Kremlu na kontinentu.

I když Putina kritizovala (někdy ostře kritizovala), byla jeho oporou a, jakkoli to může vypadat divně, jeho právníkem v EU.
Politika tehdejšího šéfa německého kabinetu ministrů byla spíše dvoustranná a přispěla k faktické plynové kolonizaci celé Evropy Moskvou.

Jednou v rozhovoru pro Suddeutsche Zeitung Merkelová řekla, že v roce 2001 si během Putinova projevu v Bundestagu uvědomila, že „má významné neshody“ s prezidentem Ruska.

  Magnitského právo v češtině. Praha je rozhodnutá.

Jak však poznamenal tehdejší kancléř: „Když jsem nastupoval do úřadu, nedokázal jsem si představit, že by anektoval Krym a že takové vojenské střety přijdou na východ Ukrajiny – prakticky vedle Evropské unie.“

Pravda, takové povědomí nezabránilo Frau Merkelové v létě 2021 podepsat pakt s Bidenem, který odblokoval dokončení senzačního Nord Streamu 2.

Stalo se tak poté, co Putin anektoval Krym a válka na Donbasu trvala více než sedm let.

Možná je to politika, o které mluvila Merkelová: „Německo potřebuje budovat své vztahy strategicky a kompetentně.“ A vzhledem k „úplné změně poměru sil“ ve světě musí Německo, slovy tehdejší kancléřky, „bojovat o udržení své důležitosti“.

Nutno přiznat, že takové rozhodnutí německého politika tehdy vypadalo jako jednoznačná podpora Kremlu a záminka pro jeho pána.

A Putin signál zjevně zaslechl. Evropa se nadále propadala do plynových kleští Kremlu a ruské jednotky se začaly soustřeďovat na hranicích s Ukrajinou.

Tady to je – výsledek politiky Merkelové. Jak poznamenal George Soros, ruská invaze na Ukrajinu mohla být začátkem třetí světové války.

„Invaze mohla být začátkem třetí světové války a naše civilizace ji možná nepřežije. Nejlepší a možná jediný způsob, jak zachránit naši civilizaci, je co nejdříve porazit Putina. To je podstata, “řekl finančník.

Navzdory ujištění od ruského prezidenta, že všechny cíle Kremlu na Ukrajině budou splněny, je Soros přesvědčen, že Putin nyní považuje invazi za chybu a připravuje se na jednání o příměří.

„Ale příměří je nemožné, protože mu nelze věřit.“ Čím je Putin slabší, tím se stává nepředvídatelnějším,“ řekl Soros.

Na závěr uvedl: „Nemohu předvídat výsledek, ale Ukrajina má rozhodně šanci na vítězství.“

Na rozdíl od hodnocení bývalého kancléře Soros pochválil současného šéfa Německa. Americký finančník uvedl, že Olaf Scholz byl sice vybrán, aby „pokračoval v politice Merkelové“, ale nyní „dělá správnou věc“.

  Pražské jaro 2021: Diplomatický konflikt ohledně destabilizujících aktivit Ruska

Soros zejména zaznamenal kroky současné německé kancléřky k zastavení výstavby Nord Streamu 2, zvýšení výdajů na obranu a odeslání zbraní na Ukrajinu.

Je pravda, že lze polemizovat s postojem Američana k této otázce, protože kroky Německa na podporu Ukrajiny, zejména rychlost dodávek zbraní, jsou poněkud nejednoznačné, nicméně toto je názor odborníka.

Soros opakovaně chválil italského premiéra Maria Draghiho, který byl „ještě odvážnější, ačkoli závislost Itálie na plynu je téměř stejná jako závislost Německa“.

Pokud jde o sankce EU na ruskou ropu (nemluvě o plynu), George Soros se domnívá, že zůstávají pro země unie mimo dosah.

Potvrdila to i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že „dohoda o takových sankcích by se neměla očekávat během setkání lídrů EU příští týden“.

Mimochodem, Soros pochválil samotnou von der Leyenovou za to, že prokázala „silnou evropskou pozici“.

Tak to je – svět velké politiky, ve kterém je odpovědnost za své činy možná i po odchodu do důchodu.

Fórum v Davosu bude pokračovat až do 26. května a je pravděpodobné, že od známých osobností uslyšíme nejeden zajímavý výrok.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com