V Barmě pokračují protesty proti převratu, hlášena další oběť

 V Barmě dnes pokračují protesty proti nedávnému vojenskému převratu a s nimi i tvrdé represe vůči demonstrantům. Bezpečnostní složky je zatýkají po desítkách a manifestace rozhání vodními děly, slzným plynem a zřejmě také střelbou. V jižním městě Dawei podle informací agentury Reuters policie jednoho člověka zastřelila a několik dalších zranila.

Při protestech, které rozpoutal vojenský převrat z 1. února, už zemřeli nejméně tři demonstranti. Zásahy bezpečnostních složek proti shromážděním se podle agentury AP zdají být čím dál agresivnější, ovšem protestní hnutí dosud neztrácelo na síle.

V největším barmském městě Rangúnu dnes násilnosti vypukly dopoledne při pochodu studentů medicíny. Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly demonstranty prchající před policisty i to, jak lidé pomáhají zraněným. Co jim krvavá zranění způsobilo, nebylo jasné, některá média ale hlásila střelbu ostrými náboji. Desítky studentů a dalších lidí skončily ve vazbě, píše AP.

O střelbě v Dawei informoval jistý místní politik a médium Dawei Watch, podle kterého bylo zraněných více než deset. Policii ani mluvčímu vládnoucí vojenské rady se reportéři Reuters ihned nemohli dovolat.

Armáda se v Barmě na začátku měsíce chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij a její politická strana jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Převrat, který zastavil postup země k demokracii, vyhnal do ulic statisíce lidí a byl odsouzen západními zeměmi.
Autor: ČTK

  Rusové se podle Enerhoatomu chystají odpojit záporožskou elektrárnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com