Kulhánek při první zahraniční cestě míří na Slovensko

zpravy.aktualne.cz

Nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek dnes při své první pracovní zahraniční cestě ve funkci zamíří na Slovensko. V Bratislavě bude dopoledne jednat se svým protějškem Ivanem Korčokem, přičemž hlavními tématy mají být vztahy s Ruskem, obnova evropské ekonomiky nebo spolupráce v rámci takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Kulhánek se stal šéfem české diplomacie minulý týden poté, co byl odvolán Tomáš Petříček a úřad dočasně vedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Funkce se Kulhánek ujal ve chvíli vážné diplomatické roztržky s Ruskem po zveřejnění informací, že podle českých bezpečnostních složek se na výbuchu muničního areálu ve Vrběticích před více než šesti lety podíleli příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Slovensko vyjádřilo solidaritu s Českem a minulý týden rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví.

„Historicky nám je Slovensko nejblíže a dokazuje to i diplomatická praxe. V (koronavirové) pandemii naši diplomaté úzce spolupracovali se slovenskými kolegy například v oblasti repatriací nebo zajišťování přeshraničního pohybu,“ řekl v pondělí Kulhánek.

Český ministr se v brzké době chystá též na návštěvy Maďarska a Polska, do Česka podle něj přijede rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Autor: ČTK

  Britové darují Ukrajině rakety protivzdušné obrany AMRAAM, uvedl ministr obrany Wallace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com