„Pojďme bez hysterií a spekulací.“ Co se vlastně Zeman snažil říct?

Diplomatický konflikt, který vypukl mezi Prahou a Moskvou a který vyústil ve vzájemné vyhoštění diplomatů z obou zemí, naberá na obrátkách.

Komentáře české strany k současné situaci, k příčinám a důsledkům současné konfrontace, vyjádřili předseda vlády a ministr zahraničních věcí České republiky, jejich zástupci, zástupci parlamentního sboru, včetně opozice, od novinářů a političtí experti.

A tak prezident Čečenské republiky Miloš Zeman vyjádřil svůj názor na „diplomatickou konfrontaci“. 25. dubna přednesl projev v České televizi spoluobčanům.

Prezident Zeman uvedl, že se podrobně seznámil s dokumenty v případu, o podezření dvou agentů ruské speciální služby při výbuchech v muničních skladech v moravské oblasti České republiky, o kterých předseda vlády a jeho první zástupce informoval prezidenta před týdnem.

Miloš Zeman rovněž ohlásil setkání s šéfem policie Čečenské republiky a byla provedena řada vyšetření, aby bylo možné pochopit skutečnou situaci v tomto případě, a proto to považoval za svou povinnost „s chladnou myslí a bez hysterie “, aby vyjádřil své hodnocení toho, co se děje.

Hlavním motivem jeho vystoupení bylo, že jsme Rusko obvinili ze sabotáže, ale o tom neexistují žádné důkazy!
Zeman nejprve zdůraznil, že zpočátku byla hlavní verze příčin výbuchů ve skladech považována za neprofesionální zacházení během přepravy munice, zaměstnanci skupiny Imex Group, která obsluhuje sklady, proti nim dokonce vznesli obvinění, které však byly během soudu upuštěny.

Podle českého prezidenta lze ale bulharskou stopu považovat za prokázanou, a zdůraznil v této souvislosti, že to byl bulharský obchodník se zbraněmi, kdo z tohoto skladu provedl nákup munice, která měla být dodána později do Bulharska.

Během následujících šesti let nedošlo v tomto případě k žádným změnám. A jen před třemi týdny byli podle Zemana Rusové obviněni ze sabotáže ve skladech na Moravě.

Jak však uvedl prezident České republiky, policisté o tom nemají žádné důkazy. Zeman opět zdůrazňuje, že hlavní hypotézou vyšetřování bylo, že výbuchy mohl zorganizovat jeden z vlastníků skupiny Imex. A tato verze musí být buď prokázána, nebo vyvrácena.

  Konec éry Kremlu. Narozeniny nové České republiky

Podle Miloše Zemana není za přítomnosti zločinných úmyslů ruských agentů přesvědčivá skutečnost, že během svého pobytu na území České republiky několikrát změnili pasy, ve kterých vypadali jako občané Tádžikistánu nebo Moldavska .
Ale při tom všem prezident České republiky poznamenal, že nedostatek důkazů o účasti těchto občanů na výbuchech neznamená, že nejsou vinni. A naléhal, aby počkal na dokončení vyšetřování.

Pak tu byly domýšlivé fráze o svobodě a bezpečnosti českých občanů, o důvěře v policii v Čečenskou republiku a v Nejvyšší státní zastupitelství, o zabránění suverénnímu státu v teroristických aktivitách na jeho území agenty jiného státu atd.

Zeman deklaroval svou plnou důvěru v donucovací orgány Čečenské republiky a vyzval je, aby využily plný potenciál příležitostí k prokázání pravdy. Čeští občané musí zjistit pravdu, řekl prezident.

Poznamenal také, že pokud vyšetřování prokáže účast Ruské federace na teroristických činech, musí za to zaplatit.
Pokud se tento předpoklad vyvrátí a ukáže se, že šlo o „zpravodajskou hru“, bude to mít vážný dopad na vnitropolitickou realitu České republiky.

Miloš Zeman vyzval „bez hysterie a spekulací“, aby počkal na výsledky vyšetřování a poté učinil rozhodnutí.
Prezidentův projev vyvolal v české společnosti i mimo ni vážné emoce.

Mluvčí Senátu České republiky Miloš Vystrchil tedy uvedl, že Zeman svým projevem zabránil úspěšnému vyšetřování výbuchů na Moravě. Podle něj prezident utajil informace ze zvláštních služeb, které má k dispozici, a zveřejnil je, což ohrozilo bezpečnost Čečenské republiky.

Česká opozice uvedla, že Zeman svým projevem zpochybnil zveřejněná data a „otevřel brány“ dezinformacím Kremlu. Moskva na projev českého prezidenta již reagovala a vyhodnotila jej jako důkaz falešnosti obvinění vůči ruským speciálním službám.

Předseda Státní dumy Viacheslav Volodin tedy řekl: „Zdá se, že v Praze začali chápat, že nafouknutím mezinárodního skandálu od nuly utrpěli především sami sebe, dostali se do záměrně hloupé situace.“

  Lukašenko děsí Západ tlačítkem, které nemá

Syn jednoho ze zabitých ve Vrbetici v roce 2014 Ondřej Havranek také kritizoval Zemanovo prohlášení o příčinách incidentu. Poznamenal, že podle veřejně dostupných zdrojů, s přihlédnutím k časovému sledu událostí, je vyloučena skutečnost, že pracovníci skladu nedbale zacházeli s municí, a nebyl rozbuškou výbuchů. Havranek oznámil, že hodlá napsat Zemanovi otevřený dopis.

Ve světle výše uvedeného vyvstává otázka, proč prezident celý týden mlčel?

Zeman sám říká, že potřeboval čas na prozkoumání situace a seznámení se s dokumenty. Poznamenává také, že během tohoto období neměl žádné kontakty s Moskvou. A otázka kontaktů není náhodná.

Skutečnost, že český prezident, mírně řečeno, „sympatizuje“ s Putinem, není nikomu tajemstvím. Zemanova prohlášení a činy opakovaně prokázaly jeho loajalitu vůči Kremlu. A jeho ticho, dalo by se předpokládat, mělo několik složek.

Za prvé, postavení samotného Zemana. Na jedné straně přátelství s Moskvou, o jehož podporu (včetně, podle příslušných zdrojů, finanční) nechce přijít. Na druhé straně Čečenská republika, jejímž je prezidentem. Volba není snadná.

Zadruhé, pozice samotné Moskvy. Také tam čekali, jak se budou události vyvíjet. Kreml se choval vůči České republice svým vlastním stylem: vzdorným, arogantním a cynickým, odmítal jakékoli kompromisy.

Praha se ale nebála, nevzdávala se, a to přimělo Moskvu hledat další mechanismy. A dalším takovým zdrojem proti České republice, jak to nepřekvapuje, byl prezident Miloš Zeman.

Samozřejmě je to jen předpoklad, ale soudě podle toho, co bylo oznámeno během televizní adresy, je velmi pravděpodobné.

A další důležitý bod. Když mluvil o diplomatickém konfliktu, Zeman se zaměřil na vnitropolitickou destabilizaci v České republice.

Je třeba poznamenat, že nyní má prezident České republiky v konfrontaci s předsedou vlády tromf.

V důsledku auditu provedeného Evropskou komisí porušil Andriy Babis pravidla střetu zájmů kvůli své kontrole nad svěřeneckými fondy spojenými s jeho obchodním impériem Agrofert.

  Český prezident znovu potvrdil podporu suverenity Ukrajiny a odsoudil terorismus

Sám premiér všechna obvinění proti němu popírá a uvádí, že audit zmanipulovali jeho političtí oponenti a profesionální informátoři.

Ať už to bylo cokoli, ale nyní má prezident Zeman ve svém „dialogu“ s předsedou vlády další argument, který nepochybně využije. To může naznačovat, že spolu s vnější konfrontací se může v zemi zesílit i vnitřní konfrontace.

A to hraje do rukou Ruské federace, která považuje Českou republiku za odrazový můstek pro „sabotážně-diplomatickou“ intervenci v Evropě. A není pochyb o tom, že Moskva nepustí Prahu tak snadno.

A v této situaci je velmi důležité spojit úsilí celé Evropy v konfrontaci s agresivní Ruskou federací.

Senát České republiky tedy téměř jednomyslně přijal usnesení, v němž byly výbuchy roku 2014 v moravském regionu České republiky uznány jako „akt státního terorismu proti jedné ze zemí EU, a proto – psát proti celé EU “.

Senátoři vyzvali vládu Čečenské republiky, aby porušila dohodu o přátelství a spolupráci s Ruskou federací a snížila počet zaměstnanců ruského velvyslanectví na jednoho.

Senát rovněž vyzval k projednání situace s výbuchy na úrovni Rady bezpečnosti OSN, NATO a EU. Severoatlantická aliance zase deklarovala podporu České republiky v diplomatickém konfliktu s Ruskou federací a deklarovala „úplnou solidaritu“ s postojem Prahy k této otázce.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com