Není svědek mého ‚ďábelského plánu‘, podám trestní oznámení a žalobu, uvedl Hamáček. Chce 10 milionů

irozhlas.cz

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení na autory článku serveru Seznam Zprávy, který napsal, že měl navrhovat utajení kauzy Vrbětice za milion dávek Sputniku V a schůzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Praze. Podá také civilní žalobu na vydavatele a bude žádat o odškodnění ve výši deset milionů korun. Řekl to ve středu na tiskové konferenci.

„Jsem přesvědčen, že je třeba ukončit nesmyslnou kauzu, která na základě článku vznikla, kde jsem byl obviněn z toho, že jsem plánoval vyměnit citlivé informace a bezpečnost České republiky s Ruskem za dodávky milionu vakcín Sputnik V,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček.

Podle zjištění serveru Seznam Zprávy ministr vnitra plánoval před vypuknutím vrbětické kauzy skutečně odjet do Ruska. Na jednání v Moskvě chtěl vyjednat dodávky milionu dávek vakcíny Sputnik V a setkání prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina v Praze výměnou za mlčení o detailech výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Říct to měl 15. dubna účastníkům schůzky na ministerstvu. Těmi byli velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, policejní ředitel Jan Švejdar i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ale dorazil později. Serveru to měli potvrdit sami účastníci schůzky, kteří Hamáčkovi nápad rozmluvili.

Vicepremiér to ale popírá. Ke schůzce podle něj skutečně došlo, ale o něčem takovém nemluvili. „Jsou to absolutní spekulace a lži. Odmítám, že bych byl účasten výměnného obchodu,“ řekl například v úterý pro Radiožurnál.

Předseda ČSSD se podle svých slov účastnil „jednání sněmovny, nevyhýbal jsem se dotazům a čekal jsem, kdy se objeví další důkazy“.

„V článku není žádná citace. Neobjevil se ani přímý svědek, který by potvrdil můj ďábelský plán. Nikdo z účastníků to nepotvrdil. Ti, co mohli, jasně popřeli spekulaci, že bychom něco takového plánoval,“ popsal Hamáček. Poděkoval i premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který řekl, že mu důvěřuje.

  Policie pozvala Babiše a Mayerovou, aby se seznámili se spisem

Server Seznam Zprávy měl podle něj čas to vysvětlit, což se nestalo. „Jsem vláčen bahnem za vlastizrádce, a udělám vše, abych svou čest očistil,“ řekl s tím, že podá trestní oznámení na autory reportáže Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou. „Budu žádat o prověření, zda došlo ke spáchání trestných činů pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv.“

Zároveň řekl, že podá civilní žalobu na vydavatele, který je zodpovědný za práci svých lidí. „Budu považovat 10 milionů za odškodné. Peníze případně dám nadaci policistů a hasičů,“ dodal.

Dále také bude požadovat omluvu od představitelů opozice, kteří se „nevybíravě vyjadřovala na mou adresu“. Konkrétně ji bude chtít po předsedkyni Markétě Pekarové Adamové, šéfovi ODS Petru Fialovi a předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com