Česko si připomene výročí konce druhé světové války v Evropě

idnes.cz

Česko si dnes připomene 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Čelní politici a představitelé armády položí věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově. Vzpomínkové akce se uskuteční i na dalších místech v Česku. Rovněž letos ovlivní jejich podobu epidemie nového koronaviru. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Piety na Vítkově se zúčastní například prezident Miloš Zeman, předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil a Radek Vondráček, ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Akce bude kvůli epidemické situaci bez účasti veřejnosti. Loni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína individuálně tak, aby se nepotkali.

V Praze se uskuteční vzpomínkové akce také například na Olšanských hřbitovech. Na náměstí Interbrigády v Praze 6, na němž stával pomník sovětského maršála Ivana Koněva, organizátoři připravili vernisáž výstavy pojmenované Nikogda ně zabuděm.

Vzpomínkové akce se budou konat například také v Brně, v Českých Budějovicích i na dalších místech. Z Hořic na Jičínsku vyrazí odpoledne kolona amerických historických vojenských vozidel do Lázní Velichovek. Budou také pokračovat Slavnosti svobody jako připomínka osvobození Plzně, byť letos v podobě on-line vysílání.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším válečným střetnutím. Češi bojovali proti německým nacistům na západní i na východní frontě.

Autor: ČTK

  Pronájem skladu u Arenbergera skončí, uvedl Vojtěch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com