Ruská rozvědka GRU měla základnu ve Francii. Pobývali tam i agenti z Vrbětic

ct24.ceskatelevize.cz

Na portugalském summitu Evropské unie se za Českou republiku v kauze Vrbětice rozhodně postavil i francouzský prezident Emmanuel Macron. S působením ruské vojenské rozvědky má své zkušenosti také jeho země. Jak potvrdily francouzské zpravodajské služby, stejná jednotka GRU, která je spojená s aférou Vrbětice, měla základnu v horských střediscích Savojských Alp i na středomořské riviéře.

Když se v březnu 2018 dvojice ruských agentů pokusila v Salisbury otrávit Sergeje Skripala, celý svět včetně francouzského prezidenta vyjadřoval Velké Británii solidaritu a podporu. „Odsuzujeme tuto ruskou akci a vše ostatní, protože všechno svědčí o tom, že za tímto pokusem o vraždu stojí opravdu Rusko,“ uvedl tehdy Macron.

Prezident ale už v té době nejspíš věděl, že se útok připravoval z francouzského území. Podle deníku Le Monde měli ruští agenti mezi lety 2014 a 2018 základnu v Savojských Alpách, konkrétně v lyžařských letoviscích Evian a Chamonix.

„Volba severního Savojska jako základny souvisí také s blízkostí švýcarské Ženevy, která spolu s letištěm představuje jakousi černou díru,“ vysvětlil Jacques Follorou, specialista na zpravodajské služby z deníku Le Monde, s narážkou na to, že letiště má jeden východ do Francie a druhý do Švýcarska.

Mezi patnácti členy skupiny 21955 ruské vojenské rozvědky GRU nechyběli Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin obvinění z výbuchů ve Vrběticích.

Novinář: Francie se místo eskalace snaží vyjednávat

Francie jen výjimečně eskaluje diplomatické vztahy s Ruskem kvůli špionážním aférám. Například právě po útoku na Skripala na jaře 2018, kdy po celém světě byly vyhoštěny tři stovky diplomatů, museli z Paříže do Moskvy odjet pouze čtyři pracovníci ambasády.

„Obyčejně kontaktují ruskou stranu s informacemi, které mají, a vyjednávají o tom, jak to vyřešit a co mohou dostat zpět – nejen v oblasti zpravodajství, ale třeba i v oblasti ekonomiky, či diplomacie,“ dodává k francouzskému postupu Follorou.

  V Kyjevě se ozvaly výbuchy, ruská armáda nadále ostřeluje Charkov

Podle novináře zpravodajské služby přítomnost Rusů na francouzském území potvrdily. Citlivé informace se do médií dostanou pouze výjimečně. „Obrátíme se na ně s tím, že už máme tyto informace a chceme je potvrdit. Oni nám je ale nikdy nedají jako první,“ přibližuje Follorou.

Deník nemá v tuto chvíli informace, zdali se ruští agenti na francouzském území stále zdržují. Kromě Alp bývalo jejich oblíbenou oblastí i okolí Nice, kde žije početná ruská komunita.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com