Monopol Ficova Smeru padl. Poprvé po 15 letech vede průzkumy jiná strana

 

Opoziční slovenské hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) se před sobotními parlamentními volbami poprvé stalo nejsilnější stranou v průzkumu volebních preferencí. Vyplývá to z výsledků společné sondáže agentur AKO a Focus. OĽaNO odsunulo na druhé místo nejsilnější vládní stranu Smer-SD, která průzkumům obliby politických stran na Slovensku vévodila v uplynulých více než 15 letech.

OĽaNO v novém průzkumu podpořilo 19,1 procenta rozhodnutých voličů. Protikorupční hnutí Igora Matoviče by dokázalo sestavit vládu s většinovou podporou ve sněmovně spolu s nejméně třemi dalšími opozičními či neparlamentními seskupeními, které se rovněž vymezují vůči Smeru-SD expremiéra Roberta Fica.

Preference Smeru, jehož volebním lídrem je poprvé premiér a místopředseda strany Peter Pellegrini, dosáhly 15,6 procenta. Popularita sociálních demokratů na Slovensku dlouhodobě klesá. Ve volbách v roce 2012 strana dostala 44,4 procenta hlasů, ještě před čtyřmi lety byl její volební výsledek 28,28 procenta.

I podle nejnovějšího průzkumu by ze sněmovny vypadli oba stávající koaliční partneři Smeru, tedy Slovenská národná strana a Most-Híd.

Kotlebovci třetí

Na třetím místě s podporou 9,8 procenta skončila v průzkumu krajně pravicová strana Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko, která se se ziskem osmi procent hlasů postarala o největší překvapení parlamentních voleb v roce 2016.

Do sněmovny by se podle průzkumu, který agentury AKO a Focus uskutečnily na vzorku 2000 respondentů od 20. do 24. února, dostalo celkem sedm stran, hnutí a koalic.

Kiskova strana oslabuje

Zákonodárská křesla by získala koalice nyní neparlamentních stran Progresívne Slovensko/Spolu s podporou 9,4 procenta, opoziční strany Sme rodina (7,2 procenta) a Sloboda a solidarita (sedm procent), jakož i nová strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky (6,6 procenta).

Oproti předchozímu průzkumu ztratil Smer i Kiskova strana. V uplynulých dnech opakovaně unikly na internet videa, která mají slovenského exprezidenta diskreditovat v souvislosti s pozemkem pod Tatrami, o jehož vlastnictví v soudním líčení Kiska dříve přišel.

  Slovenský premiér vzdal snahu o novou většinu, bude jednat o předčasných volbách

Pro zisk mandátů ve slovenské sněmovně musejí strany získat ve volbách alespoň pět procent hlasů. Těsně pod touto hranicí skončilo v průzkumu se ziskem 4,8 procenta neparlamentní Kresťanskodemokratické hnutie. Koalice PS/Spolu, která loni vyhrála na Slovensku volby do Evropského parlamentu, potřebuje pro vstup do sněmovny dostat alespoň sedm procent hlasů.

Od poloviny února platí na Slovensku moratorium na zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů, byť samotné zjišťování dat je možné. Toho využila občanská iniciativa 50dni.sk, která loni zahájila veřejnou sbírku na financování dvou průzkumů. Výsledky prvního z nich byly zveřejněny minulý týden. Přes 9200 dárců, kteří se do sbírky zapojili, získalo coby společní objednavatelé nárok na obdržení výsledků obou průzkumů z dílny agentur AKO a Focus.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com