Dnes je Popeleční středa, křesťanům začíná čtyřicetidenní půst

Praha – Dnešní Popeleční středou začíná křesťanům čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Období přípravy na největší křesťanské svátky přichází po masopustu. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso nebo se vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Namísto jízdy autem mohou jít pěšky, odepřít si mohou třeba i počítač, sociální sítě, nakupování nebo určitou sumu peněz věnovat potřebným. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.

Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu.“ Název popelec pochází z 10. století, kdy se udílel kajícníkům na znamení pokání. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

V katedrále sv. Víta v Praze bude dnes od 18:00 sloužit mši kardinál Dominik Duka. Popelec bude možné přijmout ale i při ranní mši od 07:00, k udílení popelce může přistoupit každý. V pražské arcidiecézi patří k zajímavým událostem na Popeleční středu Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Jde o setkání, které se ve studentském kostele poprvé uskutečnilo v roce 1996 a navazuje na západoevropskou tradici vzniklou před sto lety v Paříži při bohoslužbách za umělce padlé během první světové války.

Program bude mít i letos tři části. Od 17:30 se v sakristii kostela koná scénická meditace v podání Lucie Trmíkové, Martina Dohnala a Bohdana Holomíčka s názvem Reynek/Slova a obrazy z Petrkova. Tamní farář Tomáš Halík bude od 19:00 sloužit mši s udílením popelce a ve 20:30 bude odhaleno kyvadlo architekta Josefa Pleskota zavěšené doprostřed hlavní lodi nad hlavami návštěvníků bohoslužeb.

  Jak komunikují vládní adepti: Válek je zmatený, Fialův klid přínosný

Večer před Popeleční středou skončilo masopustní veselí, kdy se na řadě míst Česka konaly průvody maškar a zábavy spojené s pochováváním basy, coby symbolu konce bujarého masopustu. Křesťanům dnes začíná čtyřicetidenní půst trvající do Bílé soboty, která připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Letos vychází na 11. dubna. Celkem trvá období půstu o několik dní déle, protože křesťané v neděli půst nedrželi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com