USA – Ukrajina. Signál solidarity. Závazek bezpečnosti v Evropě.

Kyjev se stal prvním hlavním městem východní Evropy, které navštívil vysoký představitel této hodnosti současné americké vlády.

Jeden z amerických televizních kanálů poprvé informoval o Blinkenově možné cestě na Ukrajinu s odkazem na zdroj v ukrajinské vládě 27. dubna, přičemž tento krok považoval za důležité gesto na podporu Ukrajiny na pozadí ruské agrese.
Bylo to agresivní chování Ruské federace, zejména eskalace konfliktu na Donbasu a shromažďování vojsk k hranicím Ukrajiny, podle odborníků, a přispělo k urychlení příchodu zástupce nového Američana správa v Kyjevě.

„Jménem prezidenta Bidena bych chtěl důrazně znovu potvrdit náš závazek k suverenitě, územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny,“ uvedl Anthony Blinken, když hovořil o hlavním účelu své návštěvy, Anthony Blinken.

Blinkenův ukrajinský protějšek, šéf MZ Dmitrij Kuleba, upozornil na význam této události nejen pro Kyjev, ale pro evropský kontinent jako celek: střední Evropu a Černé moře, čímž přispívá k bezpečnosti a úspěchu našich států a celý euroatlantický prostor. “

Spolu s vyjádřením podpory Ukrajině ale americký ministr zahraničí uvedl, že kromě vnější – ruské hrozby má Ukrajina i vnitřní – korupci a oligarchy.

Blinken vyzval ukrajinské orgány, aby pokračovaly v provádění reforem zaměřených na boj proti těmto jevům, a ujistil, že Washington bude i nadále spolupracovat s Ukrajinou na posílení demokracie, vytváření státních institucí a podpoře reforem.

A k této otázce (boj proti korupci a oligarchii) zaujímá Bidenova administrativa tvrdý postoj, na rozdíl od Trumpova týmu, který se o tom „styděl“.

Během dvou dnů návštěvy se americký ministr zahraničí setkal s prezidentem, předsedou vlády a předsedou ukrajinského parlamentu, jakož i se zástupci občanské společnosti a vedoucím OCU.

Během své návštěvy v Kyjevě Blinken nedělal senzační prohlášení a neřekl nic nového. Jeho návštěva Ukrajiny je však důležitá z hlediska potvrzení ukrajinsko-amerického partnerství. USA prokázaly dobré pochopení bezpečnostní situace na Ukrajině a ohrožení Ruskou federací.

  Deset dní tajné hry o Vrbětice. Proč Hamáček ohlásil kolaps?

Tvrdá prohlášení amerického diplomata o agresivní politice Ruska jsou signálem Washingtonu nejen Ukrajině, ale také Moskvě.
Jedná se o jasnou zprávu, že Spojené státy nevnímají ruskou agresi na Ukrajině jako výlučně ukrajinskou otázku. To je hrozba pro evropský klid a přímo pro Spojené státy.

Není náhoda, že hlavními tématy Blinkenových rozhovorů v Kyjevě byly právě otázky bezpečnosti, včetně euroatlantického a ochoty americké vlády pokračovat ve zvyšování ceny agrese vůči Ruské federaci.

Návštěva Kyjeva končí evropským turné ministra zahraničí USA a její výsledky budou základem setkání mezi Bidenem a Putinem, které se může uskutečnit již v červnu. A nyní se Washington pokouší zvýšit svoji vyjednávací sílu před tímto zasedáním.

Z evropského hlediska je tato návštěva ministra zahraničí také významná. Otázka bezpečnosti na kontinentu samozřejmě závisí mimo jiné na Ukrajině a Spojených státech.

Kyjev si tak nárokuje zvláštní status v otázkách spolupráce s NATO a věří, že se pro něj může stát zárukou a podporou při jeho konfrontaci s Moskvou.

Postoj EU k této otázce je nejednoznačný: na jedné straně se Evropská unie snaží ovládnout Kreml pomocí sankcí, na druhé straně neschvaluje MAP (akční plán pro členství v NATO) pro Ukrajinu dosud.

Jak se události budou dále vyvíjet, ukáže čas. Jedna věc je zatím jasná – Washington má vážně v úmyslu pomoci Ukrajině udržet její územní celistvost a svrchovanost, a tedy mír v Evropě a ve světě jako celku.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com