Kulhánek odletěl do Maďarska, jednat bude zejména o cestování

novinky.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes dopoledne odletěl do Budapešti. Se svým protějškem Péterem Szijjártóem bude jednat zejména o podmínkách cestování mezi Českem a Maďarskem. Uvedl to na svém twitteru.

Maďarsko by mohlo být jednou ze šesti zemí, se kterými by se mohlo od soboty 15. května zjednodušit cestování pro lidi s potvrzením o provedeném očkování proti covidu-19, pokud uplynulo minimálně 14 dní od aplikace druhé dávky. Hovořil o tom na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

Kromě Maďarska by se to mohlo týkat Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po pondělním zasedání vlády poznamenal, že finální jednání by se mělo uskutečnit v pátek.

Babiš ve čtvrtek hovořil i o tom, že chce k podobnému jednání přizvat též Chorvatsko, Řecko nebo Bulharsko.

Cestování se aktuálně řídí takzvanou mapou cestovatele, rozdělující země do čtyř kategorií od nízké, přes střední a vysokou míru rizika až po velmi vysokou míru rizika. Před návratem z tmavě červených zemí, do kterých spadá část států Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území Česka.

Kvůli možnému šíření nových variant viru zakázalo ministerstvo zdravotnictví dříve cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Jde o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambii a Zimbabwe.

Autor: ČTK

  Fiala: Vláda se bude zabývat žádostí Klička o vybavení pro hasiče

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com