Zeman končí ve funkci nejvyššího státního zástupce. ‚Funkce se vzdal,‘ řekl ministr Havlíček

zpravy.aktualne.cz

Pavel Zeman se vzdal funkce nejvyššího státního zástupce. Jeho funkce zanikne k 30. červnu. Na tiskové konferenci to po jednání vlády oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na webu resortu uvedla, že se o Zemanově rezignaci dozvěděla až v pátek ráno. Jméno jeho nástupce zatím nemá.

„Vláda vzala na vědomí skutečnost, že doktor Pavel Zeman se vzdal funkce nejvyššího státního zástupce, a to ke dni 30. 6. 2021. Ministerstvu spravedlnosti bylo dne 14. května 2021 oznámeno písemné oznámení doktora Pavla Zemana o tom, že se vzdává funkce nejvyššího státního zástupce,“ oznámil v pátek odpoledne po jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Havlíček.

Ministryně Benešová zároveň v tiskové zprávě uvedla, že rezignaci nejvyššího státního zástupce respektuje. Podrobnosti k dalšímu vývoji nepopsala.

„Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala a nebyla doručena na ministerstvo spravedlnosti, navíc Pavel Zeman do 30. června 2021 zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,“ stojí ve zprávě.

O tom, že Zeman opouští svou funkci, se podle Havlíčka na vládě nedebatovalo. „Nebyla k tomu diskuse, byl to jen bod pro informace k tomu, že písemné oznámení přišlo, aniž by bylo řečeno proč. Ministryně mu oficiálně poděkuje,“ řekl.

Nejvyšší státní zástupce se plánuje ke svému odchodu vyjádřit na tiskové konferenci v 16.00, uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství.

Za odvedenou práci už Zemanovi poděkoval například vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice,“ napsal na twitter.

  Fiala: ČR má štěstí, že nevládnou komunisté a proruští extremisté

Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty není Zemanův odchod v „současné nestabilní společenskou a politickou situaci“ šťastný.

Spekulace o odchodu

O odchodu Pavla Zemana z postu nejvyššího státního zástupce se spekulovalo v posledních týdnech. Ministryně spravedlnosti v poslední době mluvila o svém záměru podat na něj kárnou žalobu.

Vadilo jí, že informoval o kauze výbuchů ve Vrběticích, která vyvolala diplomatickou roztržku s Ruskem. Podle Benešové tak zasahoval do věci, ve které nevykonává dozor ani dohled.

Zemana se ale zastal jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak i šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně.

Pavel Zeman je nejvyšší státní zástupce více než deset let, funkce se ujal v lednu 2011. Specializuje se na legislativu, analytiku a metodiku a mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech. Vystudoval fakulty právnickou (obor právo) a filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze.

Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com