MZV: Česko odmítá nařčení Izraele z apartheidu vůči Palestincům

Česko odmítá nedávné vyjádření lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) proti Izraeli, že uplatňuje vůči Palestincům režim apartheidu. Ve vyjádření to dnes ČTK sdělil náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS). Palestinci úterní zprávu AI uvítali, zatímco Izrael ji označil za zaujatou. Spojené státy též odmítly označovat izraelské akce vůči Palestincům výrazem apartheid, informuje o tom ČTK.

AI obvinila Izrael, že vůči Palestincům uplatňuje režim apartheidu, který je založený na politice „segregace, vyvlastňování a vyloučení“ a představuje zločin proti lidskosti. Organizace uvedla, že Izrael prosazuje systém útlaku a nadvlády vůči Palestincům „kdekoli, kde má kontrolu nad jejich právy“. To se podle lidskoprávní skupiny týká nejen Palestinců na území okupovaném Izraelem, ale také arabských občanů Izraele a palestinských uprchlíků žijících v zahraničí.

„Česká republika odmítá jakákoli obvinění z apartheidu proti státu Izrael. Česká republika je silným zastáncem lidských práv a podporuje všechny s tím související aktivity na bilaterální úrovni i v multilaterálních fórech,“ uvedl dnes Kozák. Práce AI v podpoře lidských práv po celém světě si Česko cení, s obviněními vůči Izraeli ale nesouhlasí, dodal.

„Nemůžeme se ztotožnit se selektivními a jednostrannými argumenty, které nemají žádný potenciál, aby přispěly k izraelsko-palestinskému spolužití a budování důvěry mezi oběma stranami. Vztahy mezi Státem Izrael a Palestinci musí být vnímány v širším kontextu stávajícího bezpečnostního prostředí,“ doplnil náměstek.

Izrael podle AI omezuje pohyb Palestinců na území, které okupuje od války z roku 1967, neinvestuje dost do palestinských komunit v Izraeli a brání palestinským uprchlíkům v návratu do vlasti. AI také uvedla, že se Izrael dopouští násilných odsunů Palestinců, mučení a nezákonného zabíjení, aby udržel „systém útlaku a nadvlády“, což představuje zločiny proti lidskosti.

„Stát Izrael je demokratickou zemí s nezávislým soudním systémem a má vhodné prostředky, aby účinně vystupoval proti porušování lidských práv,“ napsal Kozák. Zopakoval, že podporu ČR má dvoustátní řešení a jakákoli iniciativa, která by vedla ke spravedlivému a trvalému míru mezi Izraelci a Palestinci.

  Benešová chce navrhnout nového šéfa NSZ na vládě přespříští týden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com