Izrael v noci bombardoval cíle v síti tunelů využívané Hamásem, hnutí útok oplatilo ostřelováním

zpravy.aktualne.cz

Izraelské letectvo v noci na čtvrtek znovu bombardovalo cíle v systému podzemních tunelů, které využívá radikální hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Podle agentury DPA o tom informovala izraelská armáda. Kromě toho Izraelci útočili na rampy pro odpalování raket, továrnu na výrobu zbraní patřící Hamásu nebo dům jednoho z velitelů této teroristické organizace. Hamás ostřeloval Izrael raketami po půlnoci, později k ránu už další útoky hlášeny nebyly.

Izraelská armáda uvádí, že Hamás systém tunelů nazývaný Metro budoval celá léta. Měří prý stovky kilometrů a organizace ho využívá k přesunům bojovníků, munice i potravin. Někde v něm mohou jezdit i vozidla. Izraelské letectvo se zaměřuje na uzlová místa tunelové sítě a další strategické body. Velká část Metra leží pod městem Gaza na severu palestinského teritoria.

Násilí mezi Izraelem a Hamásem od minulého pondělka eskalovalo nejvíce od poslední války v roce 2014. Mezinárodní společenství se snaží obě strany přivést ke klidu zbraní a k vyjednávacímu stolu. Přední politický představitel Hamásu Músá abú Marzúk ve středu uvedl, že konec bojů očekává do jednoho či dvou dnů.

Do Izraele ve čtvrtek přijede český ministr zahraničí Jakub Kulhánek, jeho slovenský protějšek Ivan Korčok i šéf německé diplomacie Heiko Maas. Všichni tři chtějí především dát najevo solidaritu s Izraelem. Maas se v Ramalláhu sejde i s palestinským premiérem Muhammadem Ištajjou.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Maďarský premiér odsuzuje masakr v ukrajinské Buči, řekl jeho tiskový mluvčí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com