Izrael se s Islámským džihádem dohodl na klidu zbraní, uvádějí zdroje

Izrael se s militantní organizací Islámský džihád na návrh Egypta dohodl na klidu zbraní, platit začne dnes večer, uvedly egyptské a palestinské zdroje agentury Reuters. Strany současného konfliktu, který si od pátku podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal nejméně 32 mrtvých a přes 200 zraněných, informaci zatím oficiálně nepotvrdili, napsala agentura DPA.

Egyptský bezpečnostní zdroj agentury Reuters uvedl, že Izrael s egyptským návrhem na klid zbraní souhlasil. Podle nejmenovaného palestinského činitele blízkého egyptským zprostředkovatelským snahám klid zbraní začne dnes ve 20:00 místního času. Mluvčí Izraele a Islámského džihádu pouze uvedli, že s Káhirou jednají.

Izrael zahájil vojenskou operaci v Pásmu Gazy v pátek, cílem jsou místa patřící Islámskému džihádu. Během izraelských útoků zemřelo podle palestinského ministerstva zdravotnictví 32 lidí včetně šesti dětí. Zraněno bylo 215 lidí. Izraelské úřady vinu odmítají a tvrdí, že palestinské děti v sobotu zabil neúspěšný raketový útok Islámského džihádu na Izrael.

Svědci dnes ráno slyšeli sirény a výbuchy raket západně od Jeruzaléma, informovala dříve agentura Reuters.

Izraelská armáda uvedla, že zabila kolem 15 bojovníků Islámského džihádu. Izraelské ozbrojené síly také oznámily, že na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkly asi 40 členů této militantní organizace. Židovský stát také v sobotu večer informoval, že se mu během uplynulých dní v Gaze podařilo neutralizovat hlavní vůdce Islámského džihádu. Militantní uskupení posléze potvrdilo, že při izraelských útocích zemřel další z jeho vysoce postavených velitelů.

V odvetě za nálety na Pásmo Gazy vypálila palestinská skupina rakety na izraelské území, z nichž většinu zachytil izraelský protiraketový štít. Podle záchranné služby byli dva lidé lehce zraněni střepinami.

Mluvčí izraelské armády v sobotu řekl, že nynější operace proti Islámskému džihádu potrvá asi týden a že Izrael nejedná o příměří. V pondělí by se podle agentury DPA měla izraelskými nálety zabývat Rada bezpečnosti OSN na žádost Spojených arabských emirátů, Irska, Francie, Norska a Číny. Americké ministerstvo zahraničních věcí podle Reuters uvedlo, že USA právo Izraele na obranu plně podporují, a vyzvalo obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly další eskalace.

  Ruský mladík se přiznal k účasti na plánu k vydírání Tesly

Současnému konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana současné nálety na Pásmo Gazy označila za preventivní útok. Úřadující izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizace v Gaze ohrožovaly občany Izraele.

Loni v květnu propukly mezi Palestinci a Izraelem prudké boje, při kterých zahynulo nejméně 250 lidí v Pásmu Gazy a 13 dalších v Izraeli. Po jejich skončení panoval na hranicích relativní klid.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com