Trestní oznámení Hamáčka na reportáž o handlu s Ruskem jde za NCOZ

idnes.cz

Trestní oznámení na autory reportáže serveru Seznam Zprávy Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou o cestě vicepremiéra a ministra Jana Hamáčka do Moskvy postoupilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). ČTK to potvrdil Hamáček i Hana Vrbová z obvodního státního zastupitelství.

„Tímto potvrzuji, že Vámi označené trestní oznámení bylo doručeno na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5. Toto oznámení bylo postoupeno Policii ČR k dalším opatřením,“ uvedla Vrbová.

Hamáček podal trestní oznámení na Kroupu a Cirokovou v pátek. Na server plánuje podat i civilní žalobu, kterou chce po vydavateli požadovat deset milionů korun. Podle webu Seznam Zprávy hovořil Hamáček na interní schůzce o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V.

Hamáček tvrzení serveru ostře odmítá, autoři reportáže se podle něj mohli dopustit trestných činů pomluvy či šíření poplašné zprávy. Šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jiří Kubík už dříve uvedl, že web je připravený pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

Česká televize v pondělí uvedla, že NCOZ zahájila v případě Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy úkony trestního řízení. Podle mluvčího centrály Jaroslava Ibeheje se podezření týká spáchání dvou trestných činů, konkrétně ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

Ibehej také uvedl, že okolnostmi Hamáčkovy cesty se policejní centrála začala zabývat z vlastní iniciativy. Postoupení Hamáčkova trestního oznámení dnes nechtěl Ibehej komentovat, s dotazy odkázal na státní zastupitelství.

Kabinet kvůli informacím orgánů činných v trestním řízení a tajných služeb o zapojení agentů GRU do explozí 17. dubna oznámil, že ČR vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády v ČR. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

  Kupka chce odvolat minimálně dva členy dozorčí rady Českých drah

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com