Nevyžadovat negativní test tři týdny po první dávce je odvážné, míní Hajdúch

zurnal.upol.cz

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci a bývalý národní koordinátor pro testování Marián Hajdúch upozornil na to, že podle dosavadních studií je riziko přenosu nemoci covid-19 snížené po první dávce vakcíny jen o 35 až 50 procent, nejde tak o záruku bezinfekčnosti. Naopak prodloužení bezinfekčnosti u lidí, kteří nemoc prodělali je na základě dosavadních informací na místě.

„Je to odvážné, není proto dost důkazů, že by to podstatným způsobem snížilo pravděpodobnost přenosu této nemoci. První dávka vakcíny vás velmi dobře chrání proti závažnému průběhu onemocnění, ale zatím nemáme dostatek informací o tom, že by chránila také proti přenosu nemoci. To znamená, že nemůžete už nikoho nakazit. Z Británie aktuálně analyzovaná data ukazují, že pravděpodobnost snížení přenosu po první dávce se pohybuje mezi 35 až 50 procent,“ uvedl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny. Pravděpodobnost přenosu tak podle něj stále zůstává, teprve po druhé dávce jde o více než 90 procent.

Snížení bezinfekčnosti již po první dávce vakcíny by podle něj mohlo fungovat u lidí, kteří v minulosti onemocnění covidem-19 prodělali.

„Jsou publikované práce, které ukazují, že lidé, kteří covid prodělali a dostanou jednu dávku vakcíny, mají protilátky srovnatelné s lidmi po dvou dávkách vakcíny. Jsou to ale stále práce na relativním malém počtu lidí. Hypoteticky by to v tomto případě mohlo fungovat, ale tvrdá data chybějí,“ doplnil Hajdúch.

Podle něj bylo naopak správným rozhodnutím prodloužení intervalů mezi první a druhou dávkou, protože to umožnilo naočkovat maximum rizikových skupin.

„Stejně tak se doporučuje, aby se intervaly vrátily zpět, protože vakcín bude víc. Umožňuje to co nejdříve dát maximu lidí i druhou dávku, čímž se sníží přenos v komunitě,“ doplnil Hajdúch.

  Před polskou ambasádou v Praze demonstrovali lidé kvůli těžbě v dolu Turów

Stejně tak bylo podle dosavadních zjištění na místě i prodloužení bezinfekční doby z 90 na 180 dnů u lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali. „Existuje v tomto případě dost dat, které se v mezidobí nashromáždily, přeci jen tu nemoc známe nějaký rok. Ukazují, že těch 180 dnů by mohla být jako doba dostatečně bezpečná,“ dodal Marián Hajdúch.

S rozhodnutím vlády o stanovení bezinfekčnosti vyjádřili polemiku i další odborníci. Člen výboru České vakcinologické společnosti Daniel Dražan v České televizi řekl, že zaváděná změna je v rozporu s doporučením vakcinologické společnosti. Ta podle něj nadále uznává imunitu jako průkaznou až 14 dní po druhé dávce očkování.

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com