S nástupem věku 35+ zájem o registraci prudce klesl, ukázalo ráno

idnes.cz

Od půlnoci z neděle na pondělí se na očkování proti covidu zaregistrovalo 50 tisíc lidí ve věku od 35 do 39 let, kteří od tohoto týdne mají možnost. Oproti skupině ve věku od 40 do 44 let to je o polovinu méně. Vyplývá to z pondělních údajů aplikace Chytrá karanténa.

Po osmé ráno před týdnem bylo zájemců mezi 90 tisíci a sto tisíci. Do večera v pondělí 17. května se pak celkově zaregistrovalo 200 tisíc zájemců.

Zájem je tak o dost nižší, a to i v poměru k počtu obyvatel v dané věkové kategorii. Ve starší skupině žije v Česku o 160 tisíc lidí víc. Podle dat Českého statistického úřadu z ledna 2020 žilo v republice zhruba 763 tisíc lidí ve věku od 35 do 39 let a 924 tisíc ve věku od 40 do 44 let.

Vláda s nižším zájmem počítala.  Proto se již od středy – bez čekání zase na příští pondělí – spustí registrace pro věkovou skupinu 30-34 let. A od začátku června by se měla otevřít možnost se zapsat pro lidi už od 16 let.

Celkově ve věku od 35 do 39 let – tedy včetně zdravotně rizikových osob či například zdravotníků – vakcínu už dostalo více než 87 tisíc lidí. Z toho 41 tisíc dostalo dokonce druhou dávku. Na podání té první v současnosti muse počkat něco přes 753 tisíc lidí.

Chytrá karanténa rovněž uvádí, že k pondělku bylo naočkováno alespoň první dávkou již 55 procent lidí ve věku nad 40 let. S nárůstem počtu zájemců se rychlost očkování nicméně zpomaluje.

A čekání na druhou dávku už může zasáhnout do plánů lidí na dovolenou v zahraničí, jejíž bezproblémový průběh patří mezi hlavní motivace pro to, aby vakcínu přijali.

  Metro na části linky B zastavil smrtelný pád muže pod soupravu

Od pondělí 24. května každopádně platí, že bude jako potvrzení o bezinfekčnosti stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu. Po prodělání nemoci je člověk od nynějška považován za „bezpečného“ 180 dní, tedy půl roku.

Před 14 dny, kdy začala registrace na očkování pro lidi od 45 do 49 let, byl zájem rovněž vyšší. Tehdy po poledni Chytrá karanténa uvedla, že se zaregistrovalo více než 120 tisíc lidí.

Laboratoře v neděli v Česku potvrdily 197 případů koronaviru, za druhý víkendový den je to nejméně od 23. srpna. Počet je o čtvrtinu nižší než před týdnem. V nemocnicích je aktuálně 820 lidí, ve vážném stavu pak 152 z nich. Zdravotníci naočkovali necelých 30 tisíc dávek. Sedmidenní incidence na 100 tisíc obyvatel se nezměnila a činí 47 případů.

Před sezonou letních dovolených bude v pondělí vláda mimo jiné jednat o změně pravidel pro testy na covid-19, které mají lidé hrazeny ze zdravotního pojištění. Zatímco dosud mají lidé nárok na jeden antigenní test za tři dny, nově by mohlo už od června platit, že lidé budou mít za měsíc nárok na dva PCR testy či na čtyři testy antigenní.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com