Piráti a STAN napíšou kvůli zatčení Prataseviče běloruské vládě

blesk.cz

Poslanci Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) napíšou dopis běloruské vládě kvůli zatčení novináře a opozičního aktivisty Ramana Prataseviče a jeho okolnostem. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda STAN Vít Rakušan. Výzvu k prošetření incidentu a další požadavky chtějí prosadit do usnesení Poslanecké sněmovny. Věcí se chce na dnešním jednání dolní komory zabývat také KDU-ČSL.

Běloruské úřady v neděli přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout Prataseviče. Tomu hrozí ve vlasti podle ruských médií 15 let vězení za pořádání masových nepokojů. Někteří čeští opoziční politici v té souvislosti hovořili o aktu státního terorismu.

Rakušan uvedl, že Piráti a STAN nyní sbírají na dopis běloruské vládě podpisy. „Stejně tak se budeme snažit na plénum Sněmovny prosadit bod, který se bude situací v Bělorusku zabývat. A z tohoto bodu by mělo následovat jasné usnesení, které bude vyzývat k okamžitému propuštění všech, kdo byli zadrženi na palubě letu Ryanair,“ uvedl.

Výzva poslanců by podle Rakušana měla také žádat nezávislé prošetření incidentu. „A zároveň také budeme žádat odsouzení postupu (běloruského prezidenta) Alexandra Lukašenka, který údajně vydal rozkaz k této vojenské akci,“ uvedl. Při incidentu podle něj bylo porušeno mezinárodní právo, pravidla vzdušného prostoru, ale i narušení integrity Evropské unie.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce na dnešní jednání Sněmovny zařadit bod a usnesením odsoudit počínání Lukašenkova režimu. Zároveň by podle něj vláda měla na úrovni Evropské unie žádat cílené efektivní sankce vůči Bělorusku, ať už v oblasti omezení letecké dopravy, nebo cílených ekonomických sankcí na vybrané prominenty režimu.

Autor: ČTK

  Nečekané tajemství kolem Vrbětic. Co je s výslechem podezřelých Rusů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com