Sněmovna posoudí prodloužení nouzového stavu, podporu nemá

www.echo24.cz

Poslanci dnes budou jednat o vládní žádosti o další prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Menšinový kabinet ANO a ČSSD tentokrát nemá ve Sněmovně zajištěnu podporu pro její schválení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že kdo nebude ve Sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude zodpovědný za smrt spoluobčanů. Zástupci opozice vidí odpovědnost za současnou situaci na straně vlády.

Vláda požádala o souhlas dolní komory s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do úterý 16. března. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února. Je na něj vázána drtivá většina vládních omezení k omezení šíření covidu-19.

Žádost je v pořadí šestá. V minulých případech podpořili kabinet poslanci KSČM. Nyní pro žádost stejně jako ostatní opoziční strany hlasovat nechtějí.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. V polovině února bude jeho délka činit 132 dnů. Jde o dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při loňské jarní vlně covidu.

Sněmovna by mohla ještě před debatou o prodloužením nouzového stavu projednat vládní předlohy o příspěvku lidem v covidové karanténě a o zapisování přestupků proti krizovému zákonu do jejich registru. Vláda žádá o jejich schválení zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Autor: ČTK

  Prymula: Každý den přibývá 420 pozitivně testovaných studentů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com