Přehledně: Nový jízdní řád, kdy půjdeme do bazénu a kdy do hospody

zpravy.aktualne.cz

I příští pondělí se bude v rozvolňování pokračovat. Tady je přehled plánovaných změn, které vláda schválila, nebo o nich uvažuje.

Vláda na pondělním jednání rozhodla o dalších rozvolňovacích krocích. Od příštího týdne budou smět v omezeném režimu fungovat venkovní bazény a otevřou se památky, muzea a galerie pro skupinové prohlídky. Od 14. června by pak hosté mohli využít i vnitřní prostory hospod a restaurací. Tady je přehled těch hlavních nově přijatých opatření.

Venkovní bazény na půl plynu

Poslední květnový den sice letní počasí nehrozí a dají se očekávat spíš přeháňky, vláda ale umožní otevření venkovních bazénů. Od 31. května mohou svůj areál naplnit na 50 procent kapacity. Vnitřní prostory zůstanou uzavřené s výjimkou šaten.

Ve venkovních bazénech bude nutné dodržovat nastavená pravidla, ale pohyb ve vodě nebude podmíněn nasazeným respirátorem.

Nové testování i kvůli cestování

Lidé budou mít z veřejného zdravotního pojištění v červnu hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy. Dosud jsou antigenní testy hrazeny z veřejného pojištění každé tři dny. PCR test zpracovávaný v laboratoři musí předepsat lékař nebo hygienik. To se změní od 1. června.

Vláda tím chce vyřešit začátek letních dovolených. Například do Chorvatska potřebují Češi potvrzení o prodělání covidu, negativitě nebo očkování a po návratu musí podstoupit PCR test – dva budou tedy pro každého pojištěnce už v červnu zdarma.

I v létě by měly být testy pro cestovatele v Česku bez poplatků. Vláda bude ale o režimu testování dovolenkářů jednat až na některém z dalších zasedání.

Do restaurace možná od 14. června

Pokud se nezhorší epidemická situace, měly by se od 14. června otevřít hospody, restaurace nebo kavárny. Tedy nikoliv pouze v režimu okének a zahrádek, jak fungují od poloviny května, ale i prostory uvnitř. Jakými pravidly se ale budou muset jejich provozovatelé řídit, to zatím vláda neupřesnila.

  Kreml zatahuje Bělorusko do války. Jak zareaguje Lukašenko?

Otevřou se hrady a zámky

Hrady a zámky sice uzavřené nejsou, ale návštěvníci se dostanou téměř výhradně do venkovních prostor. I to se změní od 31. května. Vláda totiž umožní v muzeích, galeriích a v památkách skupinové prohlídky pro maximálně deset lidí. Pokud účastníci prohlídky splní podmínky buď očkování, negativního testu, nebo patřičný časový odstup od prodělané nemoci covid-19, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí. V případě větší skupiny se bude uznávat i potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy.

Konference a vzdělávací akce pro 250 lidí

Dneškem se otevřela pro diváky kina, divadla nebo koncerty. Vnitřní kulturní akce může navštívit až 500 lidí. Neplatí to ale pro vzdělávací akce, konference, kongresy nebo zkoušky. Těch se smí účastnit maximálně nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku. Alespoň částečně se k pravidlům pro kulturu jejich organizátoři přiblíží od pondělí 31. května. Okruh účastníků se rozšíří na 250, ať už se konference nebo kongres bude konat venku, nebo uvnitř. Současně ale bude moci být kapacita naplněna jen na 50 procent.

Shromažďování a zpěv

Pro vnitřní aktivity, sport, shromáždění či oslavy bude od 31. května limit 75 lidí uvnitř a 150 venku, a to namísto současných 50 a 100. Při dodržení některých podmínek mohou zpívat společně pěvecké sbory, a to při účasti nejvýše 30 osob.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com