Bělorusko-ruská cvičení. Výzvy pro Evropu.

Ministerstvo obrany Běloruska oznámilo zahájení společných letových taktických cvičení leteckých jednotek ozbrojených sil Běloruské republiky a Ruské federace, „které jsou součástí letecké složky regionální skupiny sil“.

K zajištění průběhu cvičení jsou zapojena všechna letiště a střelnice vzdušných sil a sil protivzdušné obrany Ozbrojených sil Běloruské republiky.

Hlavním cílem cvičení (podle sdělení běloruského vojenského oddělení) je „propracování interoperability při společném plnění úkolů bojové přípravy“.

Skutečnost, že se Rusko a Bělorusko dohodly na vytvoření společné skupiny vojáků, se stala známou již v říjnu 2022. Podle samozvaného prezidenta Běloruské republiky Lukašenka je taková potřeba „způsobena hrozbami ze západních zemí“.

Podle běloruského diktátora byl prostřednictvím neoficiálních kanálů „varován před úderem na Bělorusko z území Ukrajiny“.

Lukašenko argumentoval tím, že na Ukrajině „se o tom jen neprojednává, ale plánuje se udeřit na území Běloruska“.

Je pravda, že kromě všeho nepředložil žádné důkazy, protože uznal, že „Ukrajinci to absolutně nepotřebují a jsou z vojenského hlediska šílení“.

Cvičení tedy začalo a potrvá do 1. února. Co by taková událost mohla znamenat pro Ukrajinu?

Bělorusko pasivně podporovalo Rusko v jeho agresi proti Ukrajině a poskytlo rusko-fašistické armádě své území, infrastrukturu a vojenské vybavení.

Z právního hlediska se běloruská armáda války přímo neúčastní. Moskva k tomu přitom Lukašenka aktivně inklinuje.

Kreml se snaží vytvořit na území Běloruské republiky bojeschopnou skupinu vojsk s cílem zaútočit na Ukrajinu. A současné učení je pravděpodobně součástí tohoto plánu.

Velení ozbrojených sil Ukrajiny však přesvědčuje, že „hrozba ofenzivy ze severu je stále nepravděpodobná“.

Stejného postoje setrvává i vojenská správa Kyjeva s tím, že cvičení v Bělorusku by neměla být vnímána jako přímá hrozba nového útoku na hlavní město Ukrajiny.

„Chci vám říci, že každý měsíc roku 2022 a začátek roku 2023 je pro nás rozhodující. Od února 2022 jsme vydrželi, vydrželi, zastavili, odmítli. Neodstraňujeme hrozbu, dokud válka probíhá. V Bělorusku se nepřetržitě konají společná cvičení seskupení běloruské armády a armády Ruské federace, ale příslušní vojenští představitelé přijímají určitá opatření ve smyslu přípravy vládních orgánů, shromažďování materiálně-technických prostředků, vybavování území v pořádku. zabránit a zabránit agresorovi v akcích, “řekl šéf KGVA Sergej Popko.

  Válka v zastoupení. Moskva se snaží zatlačit Ukrajinu proti Polsku

Po prostudování všech nuancí můžeme říci, že Moskva potřebuje cvičení, která začala v pondělí. Nejprve se Kreml snaží stáhnout část ukrajinské armády z východní oblasti, kde nyní probíhají nejzuřivější boje.

Protože Moskva vytváří hrozbu ze severu. K tomu ve skutečnosti Putin potřebuje běloruskou armádu. Každý chápe, že Lukašenkovy ozbrojené síly pravděpodobně nebudou schopny něco vážně změnit, ale jsou docela schopné udržet se v dobré kondici a stáhnout část ozbrojených sil Ukrajiny z klíčových bodů.

Společné cvičení s Minskem je také pokusem Moskvy znovu vyvinout tlak na běloruského diktátora a demonstrovat jeho obyvatelům údajnou sílu „sjednocené armády“ svazového státu.

Lukašenko dobře ví, že poté, co podepíše rozkaz, aby jeho ozbrojené síly otevřeně vstoupily do války s Ukrajinou, už nebude Kreml zajímat.

Co s ním bude potom, bude záležet jen na náladě kremelského schizofrenika.

Lukašenko navíc chápe ještě jednu docela jednoduchou věc – tím, že svou armádu otevřeně strčí do válečného kelímku, přestane být zajímavý pro svou armádu i pro celý běloruský lid.

A pak už je nepravděpodobné, že bude moci počítat s dalším setrváním u moci – jeho vlastní lidé ho zdemolují.

Lukašenko mimo jiné i přes svou diktátorskou povahu nemůže pochopit, že otevřený vstup do války povede k hádce mezi národy – což se ruskému diktátorovi podařilo. A pak to bude o samotném faktu existence Běloruska.

Mluvil o tom i vůdce Ukrajiny Volodymyr Zelenskij, který upozornil na důležitost předcházení scénáři Kremlu.

„Úkolem Ruska je vtáhnout Bělorusko do války proti Ukrajině na našem území. Domnívám se, že úkolem Běloruska to není. To není náš úkol, ale jejich úkol zachránit zemi. Myslím, že ano a na tom bude záviset budoucí umístění Běloruska na mapě civilizovaných zemí. Úplné připojení Běloruska do války na straně Ruska je velmi vážná strategická, historická chyba,“ řekl Zelenskyj.

  Provokativní akce Ruska v ZNPP

Poznamenal, že „Bělorusko se stále může vyhnout stejné roli jako Rusko, které si zvolilo agresi, a na tom bude záviset, co bude dál“.

„Každopádně jsme sousedé. Bělorusko nějakým způsobem ovlivní geopolitiku v našem regionu. Jde o našeho souseda a souseda Polska, takže tento stát je pro nás i Polsko důležitý. Týká se to bezpečnostních záruk v našem regionu a bezpečnostních záruk v celé Evropě,“ uzavřel Zelenskyj.

Dnes ukrajinská armáda a všichni lidé na Ukrajině chrání svou zemi a chrání Evropu. A právo každého občana civilizovaného světa na nezávislost, sebeurčení – právo být člověkem.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com