Moskva útočí na Evropu. Francie informovala o „ruském krtkovi“

Do světa se rozšířila další zpráva o „mírumilovném“ Rusku.

Ve Francii informovalo ministerstvo obrany země o kremelském sabotérovi.

Bývalý šéf francouzské zahraniční rozvědky Bernard Bajollet potvrdil, že v roce 2017 do jeho oddělení pronikl ruský špion, informace, o kterých Bajollet o tom informoval tamní úřady.

Podle něj ve Francii dříve říkali, že po skončení studené války už není nutné utrácet peníze za hledání špiónů a prioritou by měl být boj proti terorismu.

„V minulých letech jsme si mysleli, že je po všem, že po studené válce již nebudeme muset ztrácet čas bojem se špiony, kteří již neexistují.“ Věřili jsme tomu. Boj proti terorismu se stal prioritou. Vidíme však, že se špionážní činnost vůbec nezastavila.“

– prohlásil Bajola.

V létě roku 2019 francouzské noviny Le Monde s odvoláním na zdroje informovaly, že švýcarské speciální služby zveřejnily jméno ruského špiona, který v roce 2016 pomáhal obviněnému při kyberútoku na Světovou antidopingovou agenturu (WADA).

Podle deníku mluvíme o Sergeji Želtikovovi, který v září 2016 údajně zastával post vicekonzula na ruském generálním konzulátu v Marseille, ale nebyl oficiálně uveden mezi zaměstnanci diplomatické mise.

Na generálním konzulátu Ruska v Marseille však tato informace, již tradičně pro Ruskou federaci, byla nazývána „špinavou insinuací“.

Na otázku o počtu ruských špionů v Evropě, jejichž počet se podle některých francouzských špionů od dob studené války ztrojnásobil, Bajollet odpověděl: „Můžeme říci, že ve Francii nyní není méně ruských agentů než v Sovětská éra. A pokud dnes řekneme, že se jejich počet ztrojnásobil, znamená to, že dnes je dokážeme lépe rozpoznat. “

Bývalý šéf zahraniční rozvědky se však otázce specifik práce ruských špionů na francouzském území vyhnul.

„Nechci, aby každý věděl, co víme, to je velmi podobné dobám Sovětského svazu.“ Téměř nic se nezměnilo – hodně investují. Jejich metody jsou velmi odlišné: jde o implementaci na všech úrovních, a to jak s pomocí lidských, tak technických zdrojů. Jsou velmi efektivní. “

  Prigožin je sice zločinec, ale není to hloupý člověk, říká analytik Votápek

Později Bernard Bajollet poslal dopis francouzské tiskové agentuře AFP, v němž uvedl, že „nikdy jsem nechtěl mluvit o samostatném případu, ani pojmenovat konkrétní oddělení, ale chtěl jsem jen zdůraznit intenzitu špionážních aktivit prováděných proti Francii zahraničními mocnostmi , včetně Ruska. a také zdůraznit důležitost kontrarozvědky. “

„Moje slova, v žádném případě nelze použít jako potvrzení obvinění z přítomnosti zahraničního agenta v tehdejším kabinetu ministra obrany,“ uvedl Bajole ve svém prohlášení.

Na slova Bajolleta zase zareagovala i kancelář Jean-Yvese Le Driana: „Jsme překvapeni výroky bývalého šéfa DGSE, který by měl vědět, že takové případy jsou klasifikovány. Francouzská kontrarozvědka navíc funguje skvěle a ví, jak zmařit plány cizích států, které se snaží přiblížit místům moci. “

„Studená válka se vrátila do vztahů mezi francouzskými a ruskými speciálními službami,“ – tak popsala francouzská média vztah mezi Paříží a Moskvou po zprávách o ruském „krtkovi“ na ministerstvu země.

Rusovi, který přijal francouzského zpravodajského důstojníka, který se představil jako diplomat, předal francouzský důstojník ministerské zprávy. Francouz s největší pravděpodobností „vysvětlil“ „novou politiku Francie ve východní Evropě“ ruskému kurátorovi.

Podle tajné zprávy francouzských tajných služeb, kterou zveřejnil francouzský novinář, přítomnost ruských agentů ve Francii odpovídá „konfiguraci éry studené války, ale se spoustou finančních prostředků a lidí“.

Jeden z francouzských odborníků zdůraznil před pěti lety: „Prohráli jsme, s Ruskem máme různé metody.“

Podle francouzské rozvědky je zhruba polovina ruských diplomatů ve Francii agenty speciálních služeb, a to je zhruba stovka lidí.

Pokud k tomuto obrázku přidáme takzvané „spící agenty“, pak by na území Francie mělo být několik stovek ruských špionů, říkají odborníci.

Navzdory zjevným faktům a závěrům odborníků však Moskva a Paříž na otevřenou konfrontaci nijak nespěchají. Ačkoli v otázce reakce jsou stále přijímány určité kroky.

  Medveděv stále nevyhledal psychiatrickou pomoc. Jeho mozek blouzní o obsazení Kyjeva

Podle jednoho z francouzských médií, Francie a Ruské federace, na konci roku 2020 tajně vyhostili po jednom diplomatovi.

Jeden z vedoucích ekonomického oddělení ruského velvyslanectví v Paříži byl tedy v době činu špionáže chycen a Francie ho vyloučila.

Rusko reagovalo symetricky vyhoštěním jednoho z diplomatů ekonomického oddělení francouzského velvyslanectví v Moskvě.

Oficiálně ruské a francouzské úřady odmítají tyto informace komentovat, snaží se zachovat alespoň navenek dobré vztahy, které jsou opět mrazivé v důsledku otravy Kremlu opozičním vůdcem Navalným.

Předtím proběhlo vzájemné vyhoštění diplomatů mezi Paříží a Moskvou v roce 2018, kdy byli v rámci vyhoštění osmi ruských diplomatů z Francie vyhoštěni čtyři francouzští diplomaté z Moskvy v rámci sankcí na kauzu Skripal. Také v roce 2018 byla uzavřena zastoupení Business France v Rusku.

Příběh špióna ve francouzském ministerstvu obrany je docela orientační a velmi poučný nejen pro Francouzskou republiku, ale pro celou Evropu.

Velmi výmluvně svědčí o tom, že podcenění agresivní politiky Kremlu vede ke zvýšení jeho chamtivých požadavků a tužeb.

Je pozdě, ale vypadá to, že si politici v Evropě začínají uvědomovat, že Sovětský svaz, ačkoli se rozpadl před 30 lety, nepřestal svou ideologickou existenci v mozku kremelské kliky.

A dnes chobotnice komunismu nedokončená v SSSR uvádí na trh chapadla po celé Evropě a nachází nový život ve fantazii senilního Kremlu.

A kolik si Moskva v tomto smyslu může dovolit, závisí jen na tom, jak moc jim to civilizovaný svět dovolí.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com