Poslanci se sejdou k rozdělování evropských peněz nemocnicím

Poslanci se dnes sejdou k debatě o sporném rozdělování evropských peněz nemocnicím. Na mimořádné schůzi svolané z podnětu části opozice by měli projednat současný stav očkování proti covidu-19 a plán vlády na řešení dopadů epidemie na úroveň vzdělávání.

Jedním z hlavních bodů schůze měl být údajný střet zájmů již bývalého ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Arenberger kvůli podezřením oznámil v úterý rezignaci. Ve středu ho nahradil jeden z jeho předchůdců a poslanec ANO Adam Vojtěch.

Způsob rozdělování peněz část opozice ve Sněmovně kritizovala, když rozhodující byla podle ní rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se tehdy vůči kritice ohradila, opoziční výtky se podle ní nezakládaly na pravdě. Ministerstvo posléze ohlásilo, že spornou výzvu pro dotace nezruší. Odložilo ale vyhlášení další výzvy. Česko může získat z programu REACT-EU na posílení zdravotnictví a snížení dopadů pandemie covidu-19 celkem 18,4 miliardy korun.

Po této mimořádné schůzi by se poslanci měli vrátit k diskusi o Národním plánu obnovy. Jeho návrh schválila vláda v polovině května, předpokládá investice zhruba za 200 miliard korun. Plán kritizovala Hospodářská komora, některá ekologická sdružení i Sdružení místních samospráv.

Autor: ČTK

  První dodávka vakcíny proti covidu od Moderny už je v Brně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com