Prezident Zeman v pondělí jmenuje Nekulu ministrem zemědělství

seznamzpravy.cz/

Prezident Miloš Zeman již v pondělí jmenuje ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Po dnešním novoročním obědě v Lánech to oznámil Petr Fiala (ODS). Nekula nebyl jmenován společně s dalšími členy vlády, protože měl v prosinci pozitivní test na koronavirus. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK pondělní jmenování potvrdil, uskuteční se ve 12:00. Ještě před tím se Zeman s Nekulou v Lánech setká. Původně Kancelář prezidenta republiky předpokládala, že se jmenovací ceremoniál uskuteční v úterý.

Ministerstvo dočasně místo Nekuly řídí jeho stranický šéf, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ve své dočasné funkci již například odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka.

Zeman v pondělí Nekulu přijme v 11:00, po společném rozhovoru bude následovat jmenování. „Vzhledem k epidemiologické situaci budeme pořádat koncentrovaný fototermín, kdy sami oslovujeme redakce,“ uvedl Ovčáček. Následně ještě v pondělí odpoledne Fiala uvede Nekulu do úřadu. Po jeho tradičním převzetí by se na ministerstvu zemědělství měla uskutečnit tisková konference.

Zeman před jmenováním Fialovy vlády pozval na pohovor všechny budoucí členy jeho kabinetu. Kvůli nákaze onemocněním covid-19 je přijímal zpoza plexisklové bariéry. Nekula měl před schůzkou pozitivní test na koronavirus, setkání se proto neuskutečnilo a bylo odloženo.

Jednapadesátiletý Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, je starostou obce Těšetice na Znojemsku. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje, několik let také působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Fiala dnes také řekl, že se dohodl se Zemanem na pravidelných schůzkách jednou za měsíc. Podobně se prezident setkával s bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO).

  Případů koronaviru v Česku je 6900, v pondělí jich přibylo 154

FIalova vláda chce o důvěru žádat 12. ledna, před poslance podle premiéra předstoupí s hotovým programovým prohlášením. „Pracujeme na něm. Do 30. prosince jsme požádali důležité zájmové skupiny, reprezentanty zaměstnavatelů, zaměstnanců, aby nám poslali připomínky a podněty k budoucímu programovému prohlášení,“ řekl Fiala. Se sociálními partnery chce záležitost prodiskutovat 4. ledna.

Zeman a Fiala při obědu s manželkami v Lánech probírali i Vysočinu

Prezident s premiérem při dnešním obědě hovořili mimo jiné o Vysočině. Na tradičním novoročním setkání je doprovázely jejich manželky Ivana a Jana. Podle Fialy šlo o příjemné setkání a považuje za důležité, aby se oba politici scházeli i přesto, že mají na řadu věcí jiné názory.

Už při vítání páru v Lánech prezident ocenil, že Fialovi mají chalupu na Vysočině. Právě tam trávil své dovolené i Zeman, který v Novém Veselí spoluvlastní nemovitost, o níž hovoří jako o chatě. „Ta debata byla v mnoha směrech společenská, příjemná, zohlednili jsme i to, že s námi sedí u stolu naše manželky, takže jsme si třeba povídali o tom, jak všichni máme rádi Vysočinu,“ řekl na briefingu po skončení oběda Fiala.

Prezidentský pár přivítal Fialu s chotí v Lánech ve 13:00. Kuchaři pro ně připravili svíčkovou a jako předkrm šunku. Úvodní setkání se konalo za přítomnosti médií. Dámy od pánů dostaly květiny a následovalo společné fotografování. Na výzvu, aby se přítomní usmívali, prezident namítl, že s respirátory se nelze usmívat. Fiala s manželkou se poté, jak bývá zvykem, podepsali do pamětní knihy lánského zámku.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku oba politiky doprovázely jejich ženy. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze spolu.

  Do registru k očkování proti covidu se začali hlásit zdravotníci

I loni ale Zeman obědval s premiérem Andrejem Babišem (ANO) pouze ve dvou, důvodem byla opatření proti šíření koronaviru. Pozvánku do Lán na začátek loňského roku ale původně vedle premiéra a Moniky Babišové obdržely i jejich děti. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou. Letos potomci na setkání premiérského a prezidentského páru pozváni nebyli.

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Politici se při nich ale nevyhýbají ani politickým tématům.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com