Vyhošťování má další dohru. V Českém domě v Moskvě končí restaurační i hotelový provoz

ct24.ceskatelevize.cz

V Českém domě v Moskvě skončí od června restaurační i hotelový provoz. Důvodem je diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem, která vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě, stejně jako Rusů, které Češi v Moskvě najímali. Generální ředitel Českých center Ondřej Černý v dopise zákazníkům zařízení uvedl, že bytových a kancelářských pronájmů v Českém domě se situace nedotkne.

Český dům v Moskvě je největší zařízení svého druhu ve světě. Jde o rozsáhlý komplex, nacházející se asi půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu. Je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Dokončen byl v roce 1986.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek v rozhovoru na webu Seznam Zprávy uvedl, že o budoucnosti Českého domu bude hovořit na vládě. „Nechci teď nic předjímat, musíme si dát na stůl všechny varianty,“ řekl serveru.

„Bez dalších podrobností můžeme potvrdit, že dočasně přerušujeme provoz restaurace a hotelu v rámci Českého domu v Moskvě v souvislosti s omezením počtu pracovníků,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Základním úkolem Českého domu Moskva je podpora českých podnikatelů a exportérů, kteří se snaží prosadit na ruském trhu. Tato podpora spočívá jak ve vytváření podmínek pro jejich podnikání, tak také poskytování užitečných informací. Významné je také vytváření výborných podmínek a zázemí pro rodiny představitelů českých společností. Díky naší výjimečnosti získávají čeští podnikatelé prostřednictvím Českého domu Moskva významnou konkurenční výhodu oproti podnikatelům z jiných států,“ popsal jeho fungování pro Českou televizi v roce 2016, kdy Český dům sloužil i jako zázemí pro Čechy během MS v hokeji, jeho tehdejší ředitel Jiří Podhola.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla před dvěma týdny. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

  Respekt: Šéf BIS podle prezidentské analýzy neplní povinnosti

Rusko zároveň označilo český postup za nepřátelský akt. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“, počty tak budou stejné.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com