Vláda schválila lidem a obcím z okolí Vrbětic odškodné 660 milionů

seznamzpravy.cz

Vláda schválila možnost odškodnění obcí zasažených výbuchem ve Vrběticích a lidí v nich žijících. Měli by dostat 660 milionů korun ze státního rozpočtu.

Vláda schválila návrh skupiny poslanců, takzvaný „Lex Vrbětice“, který přiznává odškodnění obcím zasaženým výbuchem muničního skladu ve Vrběticích i jejich občanům. Státní kasu by měl stát zhruba 660 milionů korun.

„Bylo to rozhodnuto jednohlasně, nebyl tam žádný protinávrh. Vláda dospěla k tomu, že je tento postup správný,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády bez dalších komentářů vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Návrh vznikal pod taktovkou Ministerstva vnitra a jeho šéfa, vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Podpisy pod něj přiložili poslanci napříč sněmovním spektrem, návrh stvrdil třeba i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je navrženo schválení v takzvaném režimu 90. „To znamená ihned po prvním čtení. Jsem přesvědčena, že pan vicepremiér udělá jako poslanec vše, aby se to stihlo schválit. Vidím velkou šanci na úspěch, neboť jsou pod tím podepsání poslanci ze všech politických stran,“ řekla Maláčová.

Hamáček dnes při návštěvě Zlínského kraje navštívil i obce v okolí Vrbětic. „Mám velkou radost, že vláda podpořila můj návrh zákona na odškodnění občanů z okolí Vrbětic. Udělám teď maximum pro jeho urychlené schválení v parlamentu,“ napsal k tomu na Twitteru.

Rozhodnutí ale nebylo do poslední chvíle jasné. Proti návrhu se totiž už dopředu stavělo zásadní ministerstvo. Rezort financí, který by odškodnění vyplácel, zaujal k návrhu „zásadní nesouhlasné stanovisko“. Nesouhlasí zejména s tím, že odškodňování velmi specifického okruhu adresátů by se mělo řešit formou zákona.

Návrhu také vytklo absenci jednoznačného stanovení toho, co konkrétně má být na základě návrhu zákona nahrazeno. „Náhradou škody, neboli odškodněním, se rozumí výlučně náhrada majetkové újmy,“ stojí ve stanovisku rezortu financí, podle nějž by toto mohlo být i ve střetu s právní úpravou principů náhrady újmy v občanském zákoníku.

  Velvyslanec Fleischmann: Po studiu ve Francii by se Češi měli více vracet domů

Ministerstvo také vytýká neodůvodnění stanovení výše odškodnění pro jednotlivé obce. To předkladatelé vypočítali takto:

  • 36,5 mil pro obec Bohuslavice nad Vláří,
  • 15,9 mil pro obec Haluzice,
  • 36 mil pro obec Lipová,
  • 104,2 mil pro obec Slavičín
  • 116,5 mil pro obec Vlachovice
  • 59 mil pro Zlínský kraj.

Další odškodnění pak navrhovatelé slibují i lidem, kteří měli v daných obcích trvalé bydliště v rozhodných obdobích od 16. října do 12. prosince 2014, od 13. prosince 2014 do 23. prosince 2015, od 24. prosince 2015 do 13. října 2020.

Obyvatelé, kteří se prokážou trvalým pobytem, by podle rozhodných období měli nárok na 20 až 300 korun za den. Odhadem by jim stát mohl vyplatit kolem čtvrt miliardy.

Resort financí odhadl celkový zásah do státního rozpočtu na zhruba 660 milionů korun.

Nesouhlasné stanovisko zaujalo i Ministerstvo obrany, které považuje za problematické, že návrhem má být řešeno odškodnění, aniž by předtím došlo k vyřešení majetkoprávních vztahů v areálu muničních skladů, které brání dalšímu hospodárnému nakládání s majetkem státu. Rezort doporučuje, aby jednorázové odškodnění bylo realizováno teprve poté, co se scelí vlastnictví pozemků v areálu ve státních rukách.

Naopak souhlasné stanovisko vydala Ministerstva vnitra a spravedlnosti. „Byť stát výbuchy ve Vlachovicích-Vrběticích nezpůsobil, neměl by rezignovat na svou obecnou povinnost pečovat o kvalitu života svých obyvatel, což právě prostřednictvím navrhované úpravy činí,“ stojí ve vyjádření rezortu vnitra.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com