Sněmovna na mimořádné schůzi projedná vyšší tresty za násilné činy

Poslankyně ANO Barbora Kořanová sehnala dostatečnou podporu ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, která má zpřísnit tresty za násilné trestné činy a navýšit i ochranu obětí. Debatu zažehla kauza poslance TOP 09 Dominika Feriho, jehož několik žen obvinilo ze sexuálního násilí. Není možné celou věc jakkoliv zlehčovat, zpochybňovat výpovědi těch žen, řekla.

„Navrhnu změnu legislativy, která zpřísní tresty za násilné trestné činy a zároveň bude oběti těch zrůdností maximálně chránit. Pokud se něco takového stane, nesmí mít ženy, ale i děti strach celou situaci oznámit,“ uvedla poslankyně.

„Nejde ale jen o zákony. To, jak se teď k tomu my všichni postavíme, je naprosto zásadní pro vnímání odporného sexuálního násilí kdykoliv v budoucnu. Není možné celou věc jakkoliv zlehčovat, zpochybňovat výpovědi těch žen a podobně. To totiž vede jen k tomu, že další oběti si ty hrozné věci raději nechají pro sebe, a to se dít nesmí,“ dodala Kořanová.

Kořanová toto úterý, když vypukla kauza poslance TOP 09 Dominika Feriho, jehož několik žen obvinilo ze sexuálního násilí, na twitteru uvedla, že se jí jako ženy a matky dvanáctileté dcery kauza hluboce dotýká. „Jsem ráda, že se Dominik Feri rozhodl Poslaneckou sněmovnu opustit a již neusilovat o své zvolení na podzim letošního roku,“ napsala.

Feriho v pátek předsednictvo TOP 09 vyzvalo, aby přerušil své členství ve straně minimálně do doby, než se vyšetří jeho údajné násilné skutky. Feri odmítá, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

V českém právním řádu je pro klasifikaci trestného činu znásilnění podmínka či pohrůžka násilí nebo zneužití bezbrannosti. „Co když ale k násilí nedošlo? Co když byla žena paralyzována strachem? Co když byla dotyčná namol a nemohla říct ne?“ ptá se spolek Konsent, který společně s organizacemi Amnesty International, Ženami v právu a Českou ženskou lobby vypracoval petici na změnu legislativy.

  Průzkum: V informační válce vedené Ruskem je ČR podle 37 pct lidí, ubylo jich

Přestože je podle výzkumů neziskových organizací v Česku ročně znásilněno 12 tisíc lidí, z nichž 90 procent tvoří ženy, nahlášeno je podle statistik každý rok jen zhruba 600 případů. Průměrně tak dochází k 34 znásilněním denně, přičemž policii je ohlášeno jen jedno či dvě z nich

Šéfka organizace proFem Jitka Poláková ve středu řekla, že v posledních letech roste počet lidí, kteří zažili sexuální násilí a obrátili se na společnost s žádostí o pomoc. Zatímco v roce 2018 žádalo podporu 54 osob, loni 113. Podle expertek není výjimečné, že oběti vyhledají pomoc až dlouhou dobu po činu.

„Realita je taková, že je zapotřebí hodně odvahy a síly k tomu nahlásit skutek na policii. Trestní řízení je pro oběť často nesmírnou zátěží. Není neobvyklé, že obviněný nebo dokonce policie a soudy dokola zpochybňují osobu oběti, její pověst a důvěryhodnost,“ vysvětlují organizace.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com