Policie chce poslat Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo před soud

seznamzpravy.cz

Policista Pavel Nevtípil definitivně uzavřel vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. A přišel se závěrem, který je shodný jako přede dvěma lety. Chce, aby premiér Andrej Babiš skončil u soudu.

Nevtípil předal obsáhlý spis státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi a navrhl mu, aby v této souvislosti podal obžalobu na premiéra Andreje Babiše a také na bývalou manažerku Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Janu Mayerovou.

Pro Seznam Zprávy to uvedl zdroj, který je obeznámen s průběhem vyšetřování. Informace následně potvrdil také mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Dnešního dne byl ve věci mediálně označované jako ‚kauza Čapí hnízdo‘ předložen spisový materiál společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby dozorovému státnímu zástupci,“ uvedl Cimbala.

Šaroch bude nyní případ studovat a poté rozhodne, zda kauzu pošle k soudu nebo trestní stíhání opět zastaví, jako to udělal předloni v září.

„Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34 tisíc listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání či vyřídí věc jinak,“ doplnil Cimbala.

V kauze vyšetřovatelé už několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Předloni v prosinci, kdy mělo být stíhání Babiše a Mayerové z rozhodnutí žalobce Šarocha zastaveno, zvrátil případ nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman – Šarochův závěr zrušil a nechal případ došetřit.

Aby v současné době mohl policista Nevtípil případ uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

  ANO a Spolu se v Ostravě opět neshodly na primátorovi a obsazení rady

Tedy zda v majetku Babišovy firmy uklizené nyní ve svěřenském fondu tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy – policie tím hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com