Pratasevič se v běloruské televizi ‚přiznal‘ k organizování protestů. ‚Zlomili ho,‘ říká jeho otec

irozhlas.cz

Zadržovaný běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič se ve čtvrtek objevil v běloruské státní televizi, kde v rozhovoru v slzách řekl, že organizoval protivládní protesty a uvedl, že respektuje prezidenta Alexandra Lukašenka. Pratesevičova rodina a opozice reagovaly, že rozhovor byl veden pod nátlakem.

Běloruská bezpečnost zadržela Prataseviče a jeho partnerku Sofii Sapegaovou 23. května po vynuceném přistání letadla společnosti Ryanair, které s nimi a dalšími cestujícími mířilo z Atén do litevského Vilniusu. Od svého zatčení se bývalý hlavní redaktor informačního kanálu Nexta objevil na obrazovkách potřetí.

„Je bolestné sledovat ‚přiznání‘ Ramana Prataseviče. Jeho rodiče věří, že byl mučen. To není Raman, kterého znám,“ uvedl Franak Viačorka, jenž působí jako poradce opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské.

„Je rukojmím režimu a my musíme učinit vše pro to, aby byl propuštěn spolu s dalšími 460 politickými vězni,“ napsal na twitteru.

Video, na němž se minulý měsíc doznala Pratasevičova přítelkyně Sapegová, která má ruské občanství, podle opozice také vzniklo pod nátlakem. Lukašenkova kancelář na žádost Reuters o komentář nereagovala.

Běloruské úřady již dříve Prataseviče označily za extremistu, který podněcoval k násilí a tvrdí, že doznání opozičníků v televizi jsou dobrovolná.

Pratasevič řekl, že rozhovor poskytuje z vlastní vůle. „Jsem si téměř jistý, že mě veřejně odsoudí a že ze shromáždění na mou podporu nic nebude,“ řekl. „Je mi to však jedno,“ dodal.

„Okamžitě jsem přiznal svou vinu při organizování masivních neoprávněných akcí,“ řekl Pratasevič.

‚Nic takového by neřekl‘

„Hodně jsem kritizoval Alexandra Grigorjeviče (Lukašenka), ale když jsem se začal víc zabývat politickými tématy, začal jsem chápat, že dělá správnou věc, a určitě ho respektuji,“ poznamenal novinář v 90minutovém videu. Ke konci rozhovoru se Pratasevič rozplakal a řekl, že se jednou chce oženit a mít děti.

  Ruska si za manželovy krvavé peníze užívá přepychový život v Evropě. Sankce obešla snadno

Jeho otec agentuře AFP řekl, že mu rozhovor způsobil bolest. „Znám svého syna velmi době a myslím si, že by nic takového neřekl. Zlomili ho a donutili ho, aby jim řekl, co chtějí,“ uvedl.

Západní státy za vynucené přistání letadla Lukašenka kritizují a zároveň zavedly vůči běloruským činitelům sankce kvůli potlačení protestů po loňských volbách.

Vítězem srpnových voleb běloruské úřady opět vyhlásily hlavu státu Lukašenka, ale podle mnohých ve skutečnosti vyhrála Cichanouská, která se krátce po volbách uchýlila do sousední Litvy. V pondělí Cichanouská řekla, že je Pratasevič pravděpodobně ve vězení bit a mučen. Právník, který jej navštívil, řekl, že je v pořádku.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com