Když je moc dražší než lidský život.

Lukašenkův despotický režim prakticky v samém středu Evropy nadále ničí Bělorusko. Kromě toho, aby se člověk dostal pod  represivní aparát orgánů „policie“ (které se pro samozvaného prezidenta již dlouho staly nástrojem zastrašování a represálií proti jeho vlastnímu lidu), není třeba dělat něco nadpřirozeného.

Můžete například koncertovat na dvoře svého domu nebo využít své ústavní právo a dokonce i povinnost – pokusit se zabránit přestupku.

1 června, během jednání u sovětského soudu ve městě Minsk (Běloruská republika), se obviněný Stepan Latypov pokusil o sebevraždu tím, že si probodl hrdlo perem a pokusil se podříznout žíly.

Oběť byla vyvedena ze soudu v bezvědomí a všichni návštěvníci soudu byli vykázáni z budovy, jak by mělo být v „demokratickém“ Bělorusku.

Žalovaný byl naléhavě operován. „V tuto chvíli je stav pacienta stabilní.“ Neexistují žádné život ohrožující situace, “uvedlo ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky.

Obžalovaný je obviňován běloruskou „Femidou“ z organizování chatu na Telegramu a semináře o výrobě protestních symbolů v Bělorusku, jakož i z toho, že během zadržení postavil proti donucovacím orgánům.

Stepan Latypov je 41letý arborista a průmyslový horolezec, ředitel společnosti Belarbo, obyvatel Minsku. Říká se mu aktivní obránce nástěnné malby (obrázek na zdi) na nádvoří jeho domu, kterou mnohokrát namalovali bezpečnostní úředníci a neznámé osoby v maskách, viděli v ní „protestní symboliku“, obyvatelé obnovili krát.

Bezpečnostní síly ho zadržely 15. září 2020 na nádvoří, když požádal, aby se představil a ukázal dokumenty lidí v civilu a v maskách, kteří se pokoušeli barbarsky zničit nástěnnou malbu.

Muž byl zadržen a zatlačen do mikrobusu bez SPZ. V Štěpánově bytě rozbili dveře a prohledali, zabavili flash karty, mobilní telefony, notebooky, klíče od auta, bankovní karty a hotovost. Podle sousedů neoznačení bojovníci asi na 30 minut rozbili dveře svého bytu a odmítli říci, kdo jsou a odkud jsou.

  Evropa v plamenech

Ano, to je téměř nemožné si představit pro osobu žijící v civilizované zemi. V Berlíně nebo ve Varšavě, v Paříži nebo v Londýně se takový obrázek zdá téměř nereálný.

Pro občany Běloruska je to však realita, ve které žijí každý den. Buď mlčíte a souhlasíte se vším, co moc říká a dělá (i když jde o trestný čin), nebo se stanete nepřítelem této síly a můžete být uprostřed dne zatčeni na dvoře svého domu , za špatné slovo, pohled, gesto.

Ale to je jen začátek, který čeká na „disidenty“. Stepan Latypov se objevil v hale v poutech a ovázanou rukou. Než se pokusil o sebevraždu, obrátil se ke svému otci: „Otče! Po schůzce ke mně přišel GUBOP (orgán pro boj proti organizovanému zločinu), který řekl, že pokud nepřiznám svou vinu, budu mít „tiskovou khat“, tedy trestní řízení proti mým příbuzným a sousedům. Měl jsem „Press Khata“ – 51 dní. Tak se připravte. “

Takže – pokud nesouhlasíte, budou pronásledovat příbuzné a dokonce i sousedy. Obyvatelé bývalého SSSR (jedné z 15 republik, jichž bylo Bělorusko) to již zažili: zatčení ve 30. – 40. letech stalinistického režimu. Mučení. Popravy.

A jak symbolické je, že soud, ve kterém se koná soud se Stepanem, je v sovětské čtvrti v Minsku. Stará jména. Staré metody.

Zvláštním tématem „lisovny“ je speciálně vybavená buňka standardních rozměrů (6 metrů dlouhá a 3–4 metry široká, s výkonnou zvukovou izolací a bez oken, stěny jsou opláštěny gumovou izolací tlumící nárazy), což je používá se v místech zadržení, zejména ve vyšetřovacích izolačních odděleních, aby byla osoba nucena uznat svou vinu pomocí mučení a násilí, bití, různých metod psychologického vlivu.

S vězni „press-khaty“ pracují „zaměstnanci“ správy, kteří znají všechny metody mučení a bolestivé techniky, které nezanechávají žádné stopy. Ke stejným účelům se používají také odsouzení vůdci zločinu, kteří rovněž disponují způsoby mučení.

  Skupinová znásilnění, popravy, mučení, zastrašování, loupeže - „ruský mír“ pochoduje po celé planetě.

Pokud mučený přizná svou vinu, nemá šanci se odvolat. A pro vyšetřovatele a prokurátora se jakýkoli vykonstruovaný případ stává legálním. Proto je mučení, krmení psychotropními látkami, vyhrožování, vydírání pro běloruskou „Themis“ běžnou věcí.

Proti Štěpanovi bylo vzneseno několik obvinění, mimo jiné: „Organizace akcí, které hrubě porušují veřejný pořádek“ a „Odpor vůči neznámým osobám v maskách“, který však odmítl. K žádnému z obvinění se nevinil.

Aktivisté v oblasti lidských práv uznali Latypova jako politického vězně. Je jednou z mnoha obětí Lukašenkovy vlády. V období od srpna loňského roku, kdy začaly protesty běloruského lidu proti padělání výsledků prezidentských voleb a proti násilí bezpečnostních sil, bylo v zemi zahájeno více než 3000 trestních případů proti účastníkům prezidentského závodu, aktivisté jejich ústředí a účastníci pokojných protestů.

Tisíce zadržených demonstrantů po celé zemi byly mučeny a špatně zacházeno.

Mnoho procesů v politicky motivovaných trestních věcech se koná za zavřenými dveřmi, a to i bez přijetí obránců lidských práv vynesené rozsudky neobstojí.

Celkově aktivisté v oblasti lidských práv přiznávají od začátku volební kampaně prezidenta status politického vězně – téměř 400 vězňů v Bělorusku.

Někdy se zdá, že Bělorusko je někde daleko. A pokud je někdo v Bruselu nebo v Aténách přesvědčen, že se tyto události netýkají EU ani jiných civilizovaných zemí, stačí si vybavit incident s letem irské letecké společnosti „Ryanair“.

Připomeňme, že 23. května zadrželi běloruské orgány letadlo, které letělo v Evropské unii, a pod hrozbou stíhačky (zahájené na základě osobního rozkazu Lukašenka) přistálo na letišti v Minsku.

Běloruský opoziční novinář Roman Protasevich a jeho společník, ruský občan, byli z letu vyvedeni a následně zatčeni.Otázkou svobody a demokracie v Bělorusku je proto klid a stabilita Evropy, která v současnosti čelí vážné výzvě v osobě Lukašenkova režimu. A je velmi důležité pochopit, že Bělorusko je si velmi blízko.

  Putinova agitátorka reportuje o bezvýchodné situaci v Česku. V mezičase si udělala výlet na Karlštejn

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com