Matovič odmítl očkování Sputnikem. Proč?

zpravy.aktualne.cz

Slovensko má sice nakoupeny ruské vakcíny, očkování Sputnikem V však na Slovensku zájem nevzbudilo. Proč?

Zájem o Sputnik na Slovensku není

Když slovenská vláda oficiálně odsouhlasila používání ruské vakcíny, bylo to překvapení. Ostatně ani uvnitř vlády nedošlo k jednomyslnému konsenzu.

K vakcíně se zdrženlivě staví i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která ji zatím oficiálně neschválila. A stejné stanovisko zaujal i slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten zatím pro rozhodnutí nemá dostatek relevantních podkladů.

Když se mělo oficiálně rozjet očkování, přišlo zklamání. Na počátku června se do tzv. virtuální čekárny, která slouží pro evidenci zájemců, zapsalo pouze 5 300 lidí. Původní odhady přitom hovořily až o 500 000 zájemcích.

Situace kolem ruské vakcíny je o to paradoxnější, že mezi aktivní propagátory vakcíny patřil i Igor Matovič, někdejší slovenský premiér a současný ministr financí.

Matovič se očkovat nenechá

Ten ostatně na nákup Sputniku V doplatil svou funkcí premiéra. Nákup by příslovečným posledním hřebíčkem do rakve, po němž Matoviče donutili z funkce odstoupit jak jeho koaliční partneři, tak i prezidentka Čaputová.

Nyní však slovenští novináři přišli s pozoruhodnou informací: Nejen Slováci nemají o ruskou vakcínu příliš zájem. Očkovat se jí nenechá ani samotný Matovič.

Ten tvrdí, že coby politik si jednoduše nemůže dovolit nechat se očkovat vakcínou, která není registrovaná v Evropské unii. Sám Matovič to komentoval slovy, že by se Sputnikem nechal naočkovat rád, avšak vzhledem k tomu, že vakcíně chybí registrace EMA, to není možné.

Na konto mizivého zájmu o ruskou vakcínu Matovič prohlásil, že počty přihlášených zájemců považuje za obrovský úspěch. Expremiér označil dění kolem Sputniku za kampaň.

Slovensko po debaklu se Sputnikem, s nadsázkou řečeno, řeší příslovečnou nerudovskou otázku „kam s ním“. První dávku vakcín totiž obdrželo už na počátku března. Šlo o 200 000 dávek, které mají ale už v červenci tohoto roku expirační lhůtu.

  Putinův režim nemůže být naším partnerem ani v budoucnu

Slovenským vakcínám končí expirace

Ty nyní čekají ve skladech v Šarišských Michaľanech u Prešova, kde se má začít očkovat. Celkem by se na Slovensku měla tato vakcína dostat do osmi očkovacích center, jedno bude k dispozici vždy v každém kraji.

Plánováno je podání této vakcíny obyvatelům ve věku od 18 do 60 let věku. Na Slovensku také stát převezme odpovědnost za případné nežádoucí vedlejší účinky, které se u naočkovaných obyvatel projeví.

Celkem může Slovensko dle platné smlouvy odebrat až 2 000 000 dávek Sputniku. Tato smlouva byla dokonce po několika týdnech utajování zveřejněna. Bývalý slovenský premiér Matovič se však neváhal přiznat, že ji nečetl.

Samotný Matovič vzdor tomu, že se sám vakcínou očkovat nenechá, od její aktivní propagace neustoupil. Vážil kvůli ní dokonce cestu do Budapešti a do Moskvy.

Dále vyšlo ohledem ruských vakcín najevo, že si je Slovensko odebrat musí tak, jak se zavázalo. Pokud by k tomu nedošlo, je slovenská strana povinná zaplatit 100 % dohodnuté kupní ceny. Ze smlouvy i vyplynulo, že Rusko též neručí za škody, které vakcína Sputnik může potenciálně způsobit a ani za nežádoucí účinky.

Jak to bude se Sputnikem v Česku

Tajně byl Sputnik V dovezen i do Česka. Vakcína se do tuzemska dostala diplomatickou poštou v dubnu. Podle expertů však není příliš reálné, že by kterýkoli ze způsobů, jak dostat ruskou vakcínu oficiálně na český trh, byl skutečně v praxi proveditelný.

Bez nutné registrace to totiž není možné a výjimku Sputniku tuzemské ministerstvo zdravotnictví zřejmě neudělí. V takovém případě by o stanovisko žádalo Státní ústav pro kontrolu léčiv, který by potřeboval kompletní dokumentaci zahrnující též informace o výrobě a distribuci.

Očkovat se tedy v tuzemsku touto vakcínou zřejmě nebude. A to i když podle premiéra Babiše má Česko nabídku na odkup dokonce 300 000 dávek. Vicepremiér Jan Hamáček navíc uvedl, že stávající schválené vakcíny by měly naší zemi stačit.
Autor: Dana Marková

  Nord Stream 2 – zastávka. Německé ministerstvo zahraničí proti ruskému ropovodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com