‚Plné právo na nahrazení škody‘. Bělorusko má podle premiéra připravený komplex odvetných sankcí

irozhlas.cz

Bělorusko má připravený komplex odvetných sankcí vůči Evropské unii, Minsk přitom ale počítá s tím, že Západ nová opatření vůči Bělorusku nezavede. Podle agentury TASS to v sobotu televiznímu kanálu Belarus-1 řekl předseda vlády Raman Haloučanka.

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie se na květnovém summitu shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku v reakci na vynucené přistání civilního letu v Minsku.

Na palubě letadla společnosti Ryanair mířícího z Řecka do Litvy, tedy na lince mezi dvěma unijními státy, byl novinář a aktivista Raman Pratasevič, kterého běloruská bezpečnost i s jeho přítelkyní hned zadržela.

„Stále doufáme, že horké hlavy vychladnou a vezmou v úvahu i zájmy svého podnikání v Bělorusku,“ poznamenal Haloučanka.

Běloruské vedení podle něj doposud dělalo vše pro rovnoprávné partnerské vztahy se Západem. „Pokud však mluvíme o škodě způsobené našim společnostem, máme plné právo na nahrazení této škody. Komplex opatření v reakci na sankce je připravený,“ dodal premiér.

3 procenta HDP

Škody způsobené běloruské ekonomice sankcemi západních zemí přitom odhadl na necelá tři procenta hrubého domácího produktu.

„Celkově, pokud vezmeme obchodní a finanční sankce, pak maximální výše škody, která byla vypočítána, je 2,9% HDP,“ řekl předseda běloruské vlády.

Bělorusko bude podle něj nucené „vzdát se západního zboží“ a je připravené „přejít mimo jiné i na asijské technologie, které v posledních několika desetiletích kráčejí mílovými kroky vpřed“.

Haloučanka také varoval, že Západ může přijít o běloruský trh, který sice „není tak velký, nicméně objem importu investic z Evropské unie činí ročně miliardy“.

Velvyslanci členských zemí Evropské unie v pátek schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na unijních letištích, který vstoupil v platnost v sobotu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Marian v Džiddě nabídl za Česko pomoc s naplňováním ukrajinského plánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com