Česko dostalo další dopis ke střetu zájmů Babiše. Čeká na překlad, pak bude mít dva měsíce na reakci

seznamzpravy.cz

Česká strana obdržela další dopis navazující na auditní šetření ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Evropská komise v něm reaguje na argumenty, které do Bruselu odeslalo ministerstvo pro místní rozvoj na začátku března. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdil mluvčí ministerstva Vilém Frček. Jaký bude další postup? Resort počká na překlad dopisu, na reakci pak bude mít dvouměsíční lhůtu.

„Stálému zastoupení ČR při EU v Bruselu byl v pátek 4. června 2021 večer předán dopis auditorů Evropské komise, který reaguje na informace obsažené v dopise českých orgánů ze dne 9. března 2021,“ sdělil serveru iROZHLAS.cz mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Podrobnosti k obsahu dopisu Frček neuvedl. „Ve svém dopise se auditoři Evropské komise vyjadřují k několika stále otevřeným zjištěním v rámci auditního řízení a opět žádají o důvěrné zacházení s informacemi týkajícími se neuzavřených zjištění,“ řekl mluvčí.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj počká na českou verzi dopisu. „Po jejím obdržení bude mít česká strana lhůtu dva měsíce na reakci,“ nastínil Frček.

Původní dokument, na který reaguje, obdržel resort v českém překladu loni v prosinci. Skládá se z osmistránkového dopisu a zhruba 200 stran příloh. Jedná se o navazující korespondenci k auditnímu řízení, které řeší premiérův střet zájmů a vyplácení dotací a které v Česku proběhlo už na začátku roku 2019.

Originál v angličtině zaslala komise na začátku loňského října. Redakce jej zveřejnila v plném znění.

‚V rozporu s článkem 4‘

Auditoři v dokumentu potvrzují to, co už dříve napsali v závěrečné zprávě k auditu. Tedy že premiér Babiš coby veřejný funkcionář porušuje článek 4 zákona o střetu zájmů. Vedle toho v něm popisují další zjištění týkající se konkrétních dotací pro Agrofert, jak server iROZHLAS.cz už dříve popsal.

Evropská komise dále uvádí, že veškerá unijní podpora, kterou tuzemské úřady přikleply Agrofertu v posledních třech letech, byla přidělena neoprávněně.

  Ministerstvo zemědělství ode dneška povede Marek Výborný

„Veškeré dotace udělené skupině Agrofert po 1. září 2017 (…) jsou v rozporu s článkem 4c o střetu zájmů za předpokladu, že žádost o dotaci byla předložena během 1. září 2017 či po něm a dotace byla udělena v době, kdy byl pan Babiš veřejný funkcionář ve smyslu tohoto ustanovení,“ stojí v dopise.

Premiér Babiš dlouhodobě střet zájmů popírá. „Agrofert neovládám ani neřídím. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdím, že střet zájmů nemám a kvůli údajnému střetu zájmů nebude Česká republika vracet žádné peníze,“ reagoval pro iROZHLAS.cz v SMS zprávě na začátku loňského prosince.

Opět také zdůraznil, že akcie holdingu převedl v důsledku zákona o střetu zájmů – označovaného také lex Babiš – v únoru 2017 do svěřenských fondů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com