Michel: Ke zlepšení vztahů EU a Ruska musí Moskva zanechat provokací

Napjaté vztahy Evropské unie s Ruskem se mohou zlepšit jen tehdy, když Moskva zanechá provokativních akcí. Po telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to dnes uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Šéf unijních summitů ruskému lídrovi zopakoval, že sedmadvacítka odsuzuje „nelegální, provokativní a rozkladné“ akce Ruska vůči členským zemím i partnerským státům a nadále stojí za Ukrajinou. Michel podle prohlášení svého úřadu také Putinovi sdělil, že Rusko může hrát významnou roli při „poklidném řešení krize“ v Bělorusku.

Oba lídři se telefonicky spojili v době mezi dvěma unijními summity, jejichž tématem byly a budou vztahy s Ruskem. Na květnové mimořádné schůzce šéfové členských zemí jednomyslně odsoudili agresivní chování Ruska a dali najevo solidaritu s Českem v jeho diplomatické roztržce vyvolané vrbětickou kauzou: Praha oznámila, že z explozí v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 podezírá agenty ruské tajné služby. Za dva týdny při další vrcholné schůzce mají představitelé unijních zemí debatovat o výsledcích analýzy, zda funguje dosavadní přístup EU vůči Moskvě.

„Zhoršující se vývoj ve vztazích EU a Ruska se může změnit, jen pokud Rusko zanechá rušivého chování,“ napsal po telefonátu Michel na twitteru. Dodal, že Putinovi tlumočil poselství jednoty evropského bloku ve vztahu k jeho zemi.

Tématem rozhovoru byly podle Bruselu také nové unijní sankce proti Bělorusku, které jsou reakcí na vynucené přistání civilního letu v Minsku a uvěznění opozičního novináře Ramana Prataseviče. Putin je přitom hlavním spojencem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Michel zopakoval, že EU trvá na tom, aby Lukašenkův režim propustil politické vězně, zanechal násilí a zahájil dialog s opozicí.

Autor: ČTK

  Podle WMO je množství skleníkových plynů v atmosféře rekordní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com