Rusko poslalo UEFA stížnost na podobu ukrajinských dresů pro Euro

echo24.cz

Představitelé Ruského fotbalového svazu zaslali unii evropských asociací oficiální stížnost na podobu dresů svých ukrajinských soupeřů na mistrovství Evropy. Žlutomodrá trika zahrnují vedle armádního hesla „Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!“ také obrys země, na níž je i Ruskem anektovaný Krym. Rusové si stěžují, že je to v rozporu se základními principy UEFA.

„Fotbal je sport, který by měl zůstat vždy mimo politiku. Pokud UEFA tento dres povolí, vytvoří tím podle nás do budoucna precedens,“ uvedl ruský svaz v dopise s tím, že obrys mapy Ukrajiny neodpovídá skutečným hranicím země. Vedle Krymu jsou totiž viditelné i části země na východě, které již nejsou pod kontrolou Ukrajiny.

Ruský poslanec Dmitrij Sviščev podle agentury RIA Novosti nazval již dříve dres „politickou provokací“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová poznamenala, že armádní pozdrav odráží slogany nacistického Německa. Design zároveň označila za nepřátelský.

UEFA nicméně podle BBC dres schválila, podle ní „je v souladu s platnými předpisy o vybavení.“ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho označil za jiný než všechny ostatní. „Dokáže šokovat. Je na něm spousta důležitých symbolů, které tvoří náš lid,“ uvedl na instagramu.

Ukrajinský tým trenéra Andreje Ševčenka vstoupí do turnaje v neděli zápasem s Nizozemskem. Rusko zahájí Euro o den dříve proti Belgii.

Autor: ČTK

  Sezonu formule 1 rozšířily závody v Mugellu a Soči

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com