Senát přijal návrh na politický bojkot olympiády v Číně v příštím roce

novinky.cz

Horní komora parlamentu přijala usnesení s apelem na oficiální představitele České republiky, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce, neboť jejich účasti mohlo být zneužito k legitimizaci další diskriminace, násilí a potlačování základních práv.

Politici mají dát najevo tím, že na olympiádu do Číny nepojedou, nesouhlas s postupem čínského režimu vůči Tibeťanům a Ujgurům, Tchaj-wanu a Hongkongu.

„Na území Čínské lidové republiky dochází k masívnímu porušování lidských práv a svobod, genocidě a zločinům proti lidskosti, etnické diskriminaci, potlačování kulturní, náboženské a politické identity,“ usnesl se Senát.

„Souhlasím, že tam mají jet sportovci, ale nemají tam co dělat politici,“ řekl při rozpravě senátor Přemysl Rabas.

Podle šéfa senátního výboru pro zahraničí a bezpečnost Pavla Fischera jsou ideály olympismu potřísněny špatnými zkušenosti z historie. „Olympiáda se konala v Německu v předvečer druhé světové války. Olympiáda se konala v Soči v Ruské federaci právě ve chvíli, kdy Rusko začalo s vojenskou operací na okupaci Krymu,“ řekl už dříve šéf zahraničního výboru Senátu.

„V roce 2008 Čína pořádala olympijské hry a slibovala, že budou otevřené a že budou přátelské. Ale dobře víme, že zrovna v té době tvrdě přitahovala šrouby nejen vůči vlastním občanům, ale i například vůči novinářům,“ argumentuje Fischer.

Podle lidovce Jiřího Čunka by se Česká republika měla dříve domluvit i s jinými státy, aby usnesení českého Senátu mělo vůbec smysl. „Nemyslím si, že by dnes prezident Číny kvůli tomu nespal,“ zpochybnil Čunek smysl usnesení jen horní komory parlamentu České republiky.

Michael Canov z klubu senátorů STAN se postavil proti návrhu s tím, že si čeští sportovci zaslouží na místě politickou podporu. Argumentoval také, že s Čínou obchoduje celý svět, a v narážce na fotbalovou Slavii Praha dokonce prohlásil, že „půlka lidí v zemi“ fandí fotbalovému klubu, který je plně v čínských rukou.

  Djokovič a Sabalenková hladce postoupili do čtvrtfinále Australian Open

K diplomatickému bojkotu olympiády v Číně už dříve vyzvala předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Podle ní by neúčast amerických činitelů byla správnou odpovědí na porušování lidských práv v Číně.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com