Rusko. Pozdrav z minulosti

A znovu otrava. Informační příležitost však tentokrát přinesly události před dvěma lety.

V dubnu 2019 byl během cesty do regionů za účelem setkání s čtenáři otráven ruský spisovatel Dmitrij Bykov.

Reportéři z Bellingcat dokázali navázat účast agentů FSB na otravě spisovatele. Vyšetřování zveřejněné ve středu uvedlo, že se jednalo o stejné zaměstnance z NII-2 a Druhé služby, kteří otrávili vůdce opozice Alexeje Navalného.

Novináři provádějící vyšetřování zjistili, že zaměstnanci NII-2 FSB a Služby pro ochranu ústavního systému FSB se opakovaně ocitli ve stejných městech, kam přednášel Dmitrij Bykov.

Po analýze informací o pohybu zaměstnanců zvláštních služeb Ruské federace dospěli novináři k závěru, že Bykova začali doprovázet na cestách rok před hospitalizací spisovatele.

Když byl Bykov v dubnu 2019 pozván k účasti na akci v Novosibirsku, podle Bellingcata už ve městě byli důstojníci FSB – Ivan Osipov a Vladimir Panyayev, kteří se dříve objevili v příběhu o otravě opozičního politika Alexeje Navalného . A tato zmínka není náhodná, protože to, co se stalo Bykovovi v Novosibirsku, připomíná příběh jednoho s Navalnym. Sám Dmitrij Bykov tvrdil, že jeho pocity byly podobné těm, které zažíval ruský opozice během jeho otravy.

Na letišti si Bykov ještě před nástupem stěžoval na špatný zdravotní stav, valící se nevolnost. Při vzletu začal zvracet, dýchání ztěžkalo a vytékal pot. Ležel na podlaze v uličce. Co se stalo potom, si nepamatoval.

Rukopis a dokonce i nuance práce speciálních služeb v případě Bykova v roce 2019 a Navalného v roce 2020 jsou velmi podobné.
Stejně jako v případě jiného vůdce ruské opozice Kara-Murzy, který byl dvakrát pronásledován – v letech 2015 a 2017. To svědčí o důslednosti jednání Kremlu.

Samotný Dmitrij Bykov komentoval kroky kremelských úřadů, na které novináři z Ballongcatu vrhli světlo se smutnou ironií: „Toto je obdoba státní ceny. A já, nepopírám, je potěšen, že moje skromná činnost se odhaduje na tak velké náklady. Je tam jen tolik lístků. Raději bych vzal peníze. “

  BIS. Boj o budoucnost České republiky. Sázky jdou nahoru.

Ano, to, co se stalo s Bykovem, se odehrálo na území Ruské federace a zdá se, že to lze připsat vnitřním problémům Rusů. Pokud si ale vzpomeneme na stejné metody Kremlu, jaké používají jeho agenti, například v britském Salisbury (otrava Skripalové), je zřejmé, že teror (a jinými slovy jej nelze nazvat) namířený na osobu (jeho svoboda a život), nemá žádné hranice, žádné zeměpisné, ani politické, ani dočasné.

Proto je velmi důležité, aby Evropa a celé civilizované společenství z takových událostí vyvodily správné závěry.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com