Chystá se Rusko „denacifikovat“ i Moldavsko? Situace v Podněstří je napjatá

Rusko „již připravuje půdu pro převzetí Moldavska“, uvádí deník The Times. Jaká je aktuální situace a co vlastně hrozí?

Napětí v Moldavsku eskaluje

Hlídky hlídají kontrolní stanoviště u Tiraspolu, které je hlavním městem dnes oficiálně neuznané Podněsterské moldavské republiky. Napětí v celém moldavském separatistickém regionu Podněstří narůstá.

Skutečnost, že v Podněstří, jež je prorusky orientované, operují ruské tajné služby, potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle ukrajinského prezidenta je cílem Ruska momentálně v tomto regionu destabilizovat situaci a zároveň Moldavsku zabránit, aby ve válečném konfliktu podporovalo Ukrajinu. Zemi momentálně vede proevropsky orientovaná vláda v čele s prezidentkou Maiou Sandu.

Ukrajinské zdroje taktéž uvedly, že hrozí riziko, že se Rusko pokusí vytvořit novou frontu přímo z Moldavska. Blíže nespecifikovaný informátor podle The Times naznačil, že hrozí útok na bývalý sovětský stát.

Za explozí v Podněstří jsou podle Zelenského ruské speciální služby

Moldavsko má ve své armádě pouze 3 250 vojáků, upozorňuje britský deník dále. Pakliže by se Rusku podařilo dostat území pod kontrolu, úspěšné převzetí moci by vedlo k přesunu ruských jednotek do černomořského přístavu Oděsa na Ukrajině ze západu.

Obavy o budoucí vývoj situace na východě Evropy posílily navíc výbuchy dvou rozhlasových vysílačů, k nimiž došlo v úterý 26. dubna. Při explozi nebyl nikdo zraněn a nedošlo ani k poškození okolního majetku. Bezpečnostní rada Podněstří to označila za teroristický útok. Maia Sandu obvinila z útoku podněsterské proválečné frakce. Volodymyr Zelenskyj útok označil za zinscenovaný ruskými speciálními službami.

Bezpečnostní incident v oblasti nebyl ojedinělý. Podněsterské úřady ohlásily, že byla z Ukrajiny ostřelována pohraniční vesnice Cobasna (Kolbasna). Moldavská prezidentka již v reakci na toto dění svolala bezpečnostní radu státu.

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s aktuálním vývojem konstatovalo, že nutnosti intervence v Moldavsku hodlá předejít. Nicméně zároveň ruská strana potvrdila, že ovládnout východ a jih Ukrajiny skutečně hodlá.

  Tchaj-wan vs Čína – kam až může konflikt zajít?

Hrozí Moldavsku válka?

Navíc varovala, že válkou na Ukrajině aktuální situace skončit nemusí. Prokremelská propaganda si ostatně očividně již připravuje půdu s využitím známého narativu, který slouží jako záminka pro útok.

Ruský generálmajor Rustam Minněkajev totiž konstatoval, že existují důkazy o „útlaku“ rusky hovořícího obyvatelstva v Podněstří. Riziko, že se se válka přenese přes Podněstří do Moldavska tedy bezpochyby existuje.

Tuzemská média na toto téma citovala slova odborníka na postkomunistickou transformaci ve středovýchodní Evropě Jiřího Kociána, který se k aktuálnímu stavu vyjádřil s tím, že pokud by Podněstří vytvořilo symbolický most s jihem Ukrajiny, mělo by to primárně symbolický a mezinárodně-politický význam.

Podle dalšího experta, kterým je odborník na postsovětský prostor Jan Šír z Institutu mezinárodních studií, by se do války na Ukrajině skutečně mohly zapojit i jednotky z Moldavska. Jednalo by se převážně o zde působící ruskou armádu a menší počty dobrovolníků.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com