Lavrov: To, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou nacisté

To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev. Lavrov tento svérázný názor, který není historiky doložený, přednesl podle agentury Reuters v rozhovoru s italskou televizí.

Zelenského v něm také obvinil z toho, že neustále mění své postoje; Ukrajince z toho, že sabotují vyjednávání; Západ z toho, že sankcemi „ukradl“ ruské peníze a západní média z toho, že lidi klamala, pokud jde o ruské cíle ve válce. Rusko, které se na začátku války snažilo obklíčit i ukrajinskou metropoli Kyjev, podle něj chce jen zajistit bezpečnost proruských Ukrajinců na východě země.

Lavrov dále ukrajinské jednotky označil za nacistické a prohlásil, že ukrajinské útoky na Donbas jsou jasně zacíleny na terorizování civilistů. Je to přitom Rusko, kdo se podle Západu i mezinárodních organizací na Ukrajině dopustil největších zločinů, k nimž patří zabití několika stovek lidí v Buče u Kyjeva a zničení jihoukrajinského Mariupolu, kde zřejmě zahynuly tisíce lidí.

Šéf ruské diplomacie se vyjádřil i k tématu jaderné války, o němž v poslední době mluví opakovaně. Rusko podle něj nikdy neustalo ve snahách dosáhnout dohod, které budou garantovat, že k jaderné válce nikdy nedojde.

Moskva se o jaderných zbraních během války proti Ukrajině zmínila několikrát. Už krátce po začátku ruské invaze – 27. února – Putin nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti.

ČTK

  Šanghaj zavřela kvůli bouři In-fa mezinárodní letiště. ‚Lidé by neměli chodit ven,‘ doporučili meteorologové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com