Experiment Prahy na řidičích způsobil ve městě kolaps dopravy

novinky.cz

Dopravní opatření, které Praha testuje v ulici V Holešovičkách, se v pátek odpoledne nepříznivě projevilo tvorbou kolon, jež dosahovaly až hluboko do centra metropole. Auta stála na magistrále až k budově Národního muzea.

Během pátečního odpoledne se zvýšený provoz na výjezdu z hlavního města očekává. Na rozdíl od běžné situace, kdy auta ve frontě alespoň popojíždějí, tentokrát stála, uvedl zpravodaj Novinek, který trasu od I. P. Pavlova až k Bulovce projel na skútru.

V úseku, který lze běžně projet za 20 minut, nyní řidiči zůstali zaseklí i přes hodinu.

Na vině je experimentální dopravní opatření, které magistrát zavedl v ulici V Holešovičkách, za mostem Barikádníků. Místo dvou průběžných pruhů ve směru z Argentinské ulice jsou nově zřízeny dva pruhy z nájezdu z tunelu Blanka, přičemž jeden je průběžný. Řidiči mířící od Argentinské se tak musejí sjíždět do jednoho pruhu, což způsobuje komplikace.

Řeší neřešitelné

Opatření má za cíl ulevit provozu v tunelovém komplexu Blanka a v navazující ulici Povltavská. Podle dosavadních informací řidičů se ale efekt zatím nedostavil. Dokud totiž nebudou auta z Blanky moci pokračovat ve dvou pruzích, aniž by je zastavoval semafor na křižovatce u nájezdu na most Barikádníků ve směru do centra, problém se těžko vyřeší.

Nynější úprava má trvat tři měsíce, následně má být vyhodnocena a magistrát rozhodne, jaký model dopravy v místě zachová.

Není to poprvé, co metropole tímto způsobem experimentuje. V roce 2017 zavedla spolu s Technickou správou komunikací (TSK) úpravu, která dala řidičům mířícím z Blanky průjezdný pruh, přičemž k redukci jízdních pruhů docházelo až o několik desítek metrů dále, v oblasti odbočení do ulice Na Truhlářce. Opatření se neosvědčilo.

  V Českém Švýcarsku se objevují malá ohniska, která se dál nešíří

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com