Redaktor francouzského časopisu byl léta špión StB. Češi mu platili výdaje na milenky

zpravy.aktualne.cz

Jeden z významných redaktorů francouzského satirického časopisu Le Canard enchaîné pracoval v 60. letech minulého století pro Státní bezpečnost komunistického Československa jako špión. S tvrzením dnes přišel časopis L’Obs na základě zjištění českého historika Jana Koury z Ústavu světových dějin Univerzity Karlovy.

Jean Clémentin údajně posílal státní bezpečnosti informace o dění na Západě a v časopise také zveřejnil falešné zprávy koncipované československou tajnou službou. Podrobně o případu již dříve informoval web Minulost.cz.

Státní bezpečnost zaregistrovala Clémentina v roce 1957 jako agenta s krycím jménem Pipa. Do roku 1969 pak Clémentin předal na 300 zpráv na 270 schůzkách ve Francii i dalších zemích. Podle časopisu L’Obs ho StB vyslala i do Londýna a do Bonnu, aby tam získal zpravodajsky cenné informace.

Novinář, který používal pro své články pseudonym Jean Manan, odešel do důchodu v roce 1989. Dnes je mu 98 let a za tehdejší činy mu z právního hlediska nic nehrozí, píše AFP. Francouzské úřady ho sice ze špionáže podezíraly, ale nikdy proti němu nezakročily.

  Bezpečnostní ředitelkou v kanceláři prezidenta bude Princová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com