Ke kybernetickému útoku na Ukrajinu byly použity i IP adresy z Česka

ct24.ceskatelevize.cz

Současné nepokoje na východě mezi Ukrajinou a Ruskem se stále vyostřují. Rusko má kolem hranic s Ukrajinou rozmístěných přes 100 000 vojáků a tisíce kusů techniky. Rusko sice zaujalo postoj, takový že stahuje vojenské síly od hranic, nicméně to zahraniční zdroje nepotvrdili a dokonce se objevili informace, že Rusko staví polní nemocnice v blízkosti hranic s Ukrajinou.

Kybernetický útok

Dne 15.2 zažila Ukrajina největší kybernetický útok v dějinách své země. Napadeny byly státní weby a bankovní sektor. Podle Ukrajinských zdrojů za útokem stojí Rusko.  DDoS-útok je údajně stále aktuální hrozbou, ale díky velmi rychlé reakci Ukrajinské strany nedošlo k zamýšleným škodám. Útok byl zřejmě veden z více zemí, dokonce byly zaznamenány IP adresy z České Republiky. Zároveň byly použité IP adresy z Ruska, Číny a Uzbekistánu.

Co tím Rusko sleduje?

Rusko se pravděpodobně pokouší o celkovou destabilizaci a vyvolání chaosu. Mimo jiné se Rusko může snažit vytvořit politické napětí mezi Evropou a Ukrajinou, včetně České Republiky. Může za tím být rovněž i pokus o zdiskreditování České Republiky v Evropě. Nicméně ČR zaujímá směrem k Ukrajině postoj solidární a již se vyjádřilo k zaslání případné humanitární pomoci a poslání českých policistů na Slovensko-Ukrajinskou hranici.

Zasaženy byly weby ministerstva obrany a ministerstva ozbrojených sil, včetně dvou státních bank. Američtí zpravodajci varují, že ruští hackeři pronikli do řady ukrajinských bezpečnostních systémů. USA varují i americké společnosti, ať se připraví na možnost kybernetických útoků.

Všechny orgány, které mají na starost kybernetickou bezpečnost na území Ukrajiny pracují na odstranění tohoto problémů a zároveň připustili možnost dalších kybernetických útoků. Podle Ukrajinského premiéra je země připravena a schopná efektivně čelit další hrozbě.

Náklady na takovou operaci podle odhadu vicepremiéra dosáhly milionů dolarů a útok byl veden současně z několika zemí. Ukrajinská strana ale zareagovala rychle, a tak útok nedosáhl zamýšlených cílů, uvedl Fedorov. Ukrajina je na podobné útoky připravena. Uvědomujeme si, že mohou následovat i v budoucnu, dodal.

  Poľský vidiek rieši, ako zastaviť sťahovanie ľudí do miest

Podle agentury Routers, může za takovým útokem stát pouze země, nikoliv skupina hackeru či dokonce jednotlivec. V aktuálně napjaté situaci se jako nejpravděpodobnější viník jeví Rusko, Moskva však tuto informaci a obvinění vyvrátila.

Ilya Vityuk, šéf kybernetické bezpečnosti ukrajinské zpravodajské agentury SBU, řekl, že je příliš brzy na to, abychom definitivně identifikovali konkrétního pachatele, jak je tomu obvykle v případě kybernetických útoků, kdy se pachatelé snaží zakrýt stopy. Rovněž však dodal, že za útokem stojí pravděpodobně Rusko a to z obavy o možnou nadcházející vojenskou invazi.

Danny Lopez, bývalý diplomat, který řídí společnost Glasswall pro kybernetickou bezpečnost, řekl: „I když se snažíme zjistit, zda je deeskalace skutečná, je v zájmu Ruska, aby všichni hádali jak tomu je. Kybernetické útoky by nyní mohly hrát důležitou roli, aby udržely vysokou míru napětí, ale zároveň nepřelévaly do skutečného konfliktu.“

V minulosti však došlo k událostem, které stojí za podezřením z útoku Ruska na na oblast energetiky. Dva krátké regionální výpadky elektřiny v prosinci 2015 a 2016 byly pravděpodobně prací ruských hackeru. Tato událost se týkala 225 000 zákazníků na západě Ukrajiny. Druhá, která zasáhla severní Kyjev, trvala asi hodinu, ale znamenala ztrátu asi jedné pětiny spotřeby energie hlavního města.

Situace na východě zůstává stále napjatá a není možné vyloučit nejhorší možnou variantu a tou je invaze vojenských sil na území Ukrajiny.

Autor: Daniel Petráš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com