Tikhanovskaya přiletěla do Spojených států.

Vůdce běloruské opozice v neděli 18. července přijel do Washingtonu, který je prvním bodem dvoutýdenní návštěvy Svetlany Tikhanovské v USA a Kanadě. Kromě hlavního města plánuje návštěvu i běloruský politik ve Spojených státech

New York a Kalifornie.

Hlavním účelem návštěvy, jak je uvedeno na webových stránkách opozice, je příležitost upozornit na otázku Běloruska na nejvyšší úrovni, konkrétně najít způsoby, jak překonat krizi v republice a pomoci Bělorusům.

Na začátku června se američtí senátoři Jean Shaheen, Chris Murphy a Rob Portman setkali s Tihanovskou ve Vilniusu a pozvali ji k návštěvě Washingtonu a vystoupení v Senátu.

Tato pozornost ze strany zástupců amerických orgánů je pro Bělorusko velmi důležitá.

„Pokud Washington přijme Tikhanovskaja na nejvyšší úrovni, pak se nám otevře řada zemí v Latinské Americe a na východě, v jihovýchodní Asii, takzvaní„ asijští tygři “,“ řekl Franak Vyachorka, poradce Tikhanovskaja.

Poznamenal také: „Úkolem týmu vůdce opozice je prolomit paradigma Evropská unie a Rusko, do kterého jsme neustále vedeni. Chceme otevřít nové země. “

Návštěva začala schůzkou Světlany Tikhanovské s běloruskou diasporou v den jejího příchodu do Washingtonu a tento týden se má vůdce běloruské opozice setkat na nejvyšší úrovni se zástupci ministerstva zahraničí (v pondělí) a Bílého House (v úterý 20. července).

Běloruský opozice také uspořádá setkání se senátory – členy Sněmovny reprezentantů USA z demokratických a republikánských stran, vedením americké agentury pro mezinárodní pomoc USAID (a osobně – Samantha Power).

Tikhanovskaya, pozván na slavnostní otevření bipartisanského běloruského výboru – skupiny amerických kongresmanů, kteří budou pracovat výhradně na téma Běloruska.

Povinnou položkou v programu návštěvy Svetlany Tikhanovskaja v USA je komunikace se světovými médii, jako jsou CNN, MSNBC, zahraniční politika, národní zájem, Voice of America, stejně jako setkání s redakcí Washington Post.

  Bělorusko 2021 je zemí, kam se nelze vrátit.

Právě WP vyzývá prezidenta USA, aby se setkal s „populárně zvoleným vůdcem, obráncem demokracie, právního státu a občanské společnosti Svetlanou Tikhanovskou, která stojí v čele boje mezi demokracií a diktaturou“. během své návštěvy americké půdy.

Novináři publikace připomínají, že během volební kampaně slíbil Biden bojovat proti autokratům, podporovat demokraty a lidská práva. Proto je setkání s Tikhanovskaja příležitostí pro majitele Bílého domu.

„Pane Bidene, musí se setkat s Tikhanovskaja, aby prokázal obyvatelům Běloruska a celého světa, že Spojené státy jsou připraveny bránit demokracii nejen v tiskových zprávách,“ uvádí Washington Post.

Osobní setkání Bidena a Tikhanovskaja by samozřejmě bylo velmi důležité a stalo by se vyvrcholením celé návštěvy běloruského opozice ve Washingtonu. Navíc by to byl silný signál jak pro běloruského diktátora Lukašenka, tak pro zbytek světa, pokud jde o uznání a legitimitu Tikhanovské jako vůdce Běloruska.

Od září 2020 uskutečnila Svetlana Tikhanovskaya pracovní návštěvy 15 zemí a jednala s 24 zástupci vlád z celého světa. A to výrazně převyšuje číslo Lukašenka za 26 let jeho vlády.

Na začátku července získal úřad běloruského opozicního Tikhanovskaya diplomatický status v Litvě. Vilnius ji dříve odmítl vydat diktátorskému režimu Lukašenka.

Proces hledání dialogu pokračuje. V kanceláři Tikhanovskaya říkají, že neustále pracují na rozšiřování spolupráce. „Existuje dialog s Izraelem, snažíme se navázat kontakt s Koreou, byly vybudovány dobré vztahy s Ukrajinou, které budeme rozvíjet,“ říká Franak Vyachorka, poradce vůdce běloruské opozice.

Světlana Tikhanovskaya se rovněž obrátila na zahraniční výbor Evropského parlamentu a vyzvala k zavedení čtvrtého balíčku sankcí a vytvoření nového balíčku, protože Lukašenko transformuje zemi „na evropskou Severní Koreu“.

EU zase připravila komplexní plán finanční podpory pro Bělorusko pro případ, že by tato země zahájila demokratické transformace.

V očekávání návštěvy Svetlany Tikhanovskaja v USA její kancelář poznamenala: „Je to poprvé v historii Běloruska, když USA Bělorusům poskytují takovou podporu.“

  Rusko – armáda na hranicích s Ukrajinou – válka nebo varování Západu?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com