EU má sankce připravené, řekl Borrell za sílícího napětí kolem Ukrajiny

euneighbours.eu

Evropská unie připravila sadu sankcí pro případ ruského útoku na Ukrajinu a je připravena ji podle potřeby předložit. Prohlásil to dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell, zatímco západní činitelé dál vyjadřovali obavy ze zhoršení rusko-ukrajinského konfliktu. Diplomatické snahy kolem současné krize mezitím pokračovaly také neformálním jednáním Evropské rady v Bruselu a telefonátem mezi předsedou rady Charlesem Michelem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Diskuse premiérů a prezidentů unijní sedmadvacítky se podle vyjádření některých lídrů týkala i sankcí, které by EU uvalila na Rusko jako odvetu za případný útok. „Už jsme připravili kompletní sadu sankcí… Máme připravený velmi tvrdý balík a já jsem připraven tento balík předložit, jakmile to bude potřeba,“ řekl Borrell podle agentury Reuters. Finská premiérka Sanna Marinová nicméně novinářům řekla, že k detailům sankčního plánu se dnes lídři zemí EU nedostali.

Jejich neformální jednání na téma krize na rusko-ukrajinských hranicích trvala asi hodinu a v zájmu zajištění důvěrnosti účastníci nemohli mít elektronická zařízení. „Dokonalá jednota EU, NATO,“ napsal po jednání na twitteru šéf unijních summitů Michel. Již před setkáním unijních lídrů Michel uvedl, že mluvil s ukrajinským prezidentem Zelenským. EU je podle předsedy Evropské rady odhodlaná pokračovat v hledání diplomatického řešení současné krize.

Český premiér Petr Fiala před odletem na summit s lídry afrických zemí řekl, že si od diskuse s unijními kolegy slibuje nové informace o vývoji kolem Ukrajiny a Ruska v návaznosti na jednání některých evropských představitelů s těmi ruskými. Informace, které mělo Česko a jeho spojenci do té doby k dispozici, podle předsedy vlády svědčily o tom, že Rusko je připravené na „agresi“ a nepracuje na snížení napětí.

Proruští povstalci na východě Ukrajiny dnes vznesli obvinění, že je brzy ráno ukrajinská armáda ostřelovala minomety. Kyjev toto tvrzení popřel a naopak obvinil proruské síly z provokace. Západní činitelé mezitím varují před údajnou ruskou snahou vytvořit si záminku pro napadení Ukrajiny a uvádí, že Rusko nestahuje své jednotky od ukrajinských hranic, jak v posledních dnech tvrdí.

  Finsko uzavřelo na jeden měsíc hranice s Ruskem

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com