Zemanovo prohlášení. Další úsměv Kremlu. Jak Moskva propaguje své vyprávění.

seznamzpravy.cz

Poslední den minulého týdne se pro kremelskou propagandu ukázal jako velmi plodný. Moskva se ústy svých úředníků a „soudních“ médií znovu pokusila „rozdělit“ Českou republiku. Důvodem dalšího výbuchu informační aktivity Kremlu směrem k „nepřátelským“, již nějakou dobu České republice, byl rozhovor prezidenta ČR  s televizním kanálem CNN Prima News.

V rozhovoru s novinářem Miloš Zeman poznamenal, že „nezměnil svůj názor“ na události před šesti lety, v muničních skladech ve Vrbetici a zdůraznil, že se „pokouší najít pravdu“. Skandál kolem této otázky propukl po 17. dubnu, předseda vlády České republiky učinil prohlášení, že výbuchy v obci Vrbetice na východě republiky v roce 2014, pořádané a prováděné příslušníky zvláštních služeb Ruské federace.

Tato prohlášení nedostatečně vnímal Kreml, který ústy svých činitelů prohlásil, že se jedná o úplný výmysl, a obvinil českou vládu z „nepřátelství“ vůči Ruské federaci a hrozil, že na tato obvinění zareaguje „velmi vážně“.

Týden na to prezident České republiky oznámil, že zapojení ruských špionů do výbuchů je jen jednou z verzí, které vyšetřování zvažuje.

V reakci na takové prohlášení prezidenta to Andrej Babiš jednoznačně uvedl existuje pouze jedna verze vyšetřování incidentu ve Vrbetici – útok ruských agentů a vyšetřování funguje pouze s ní.

Předseda vlády zaznamenal podporu České republiky v této věci ze strany zemí Visegrádské skupiny a NATO. Poté na slova Zemana reagoval šéf Ministerstva spravedlnosti České republiky. Maria Benešová s tím, že nemá informace o několika verzích výbuchu munice ve skladu ve Vrbetici v říjnu 2014.

Vzhledem k tomu, že zaměstnanci diplomatické mise Ruské federace v ČR bylo prokázáno podezření účastníků sabotážní činnosti, vypukla diplomatická válka, kterou zahájila Moskva, což vedlo k výraznému snížení v diplomatických sborech v obou zemích.

Útok Kremlu na Českou republiku se nezastavil. A tak další zmínka majitele Českého hradu o událostech roku 2014 ve Vrbetici opět vyvolala divokou reakci Moskvy.
Vedení Ruské federace opravdu chce najít protiklady mezi oponenty, a pokud neexistují, zasít tyto rozdíly, včetně informačního útoku.
Oficiální heroldka Kremlu Maria Zakharova porovnala protichůdná prohlášení českého premiéra Andreje Babiše a českého prezidenta Miloše Zemana o incidentu s muničním skladem se slavnou ruskou bajkou, čímž zdůraznila rozpory ve vedení Čečenské republiky.

  Moldavska naděje Maia Sandu

Pro představitele moskevského vládnoucího establishmentu je těžké pochopit svou kremelskou myslí naplněnou až po okraj imperiálními příběhy, že ve státě existují alternativní úhly pohledu.

Tomu se říká dělba moci, kdy orgány v jednom státě jsou na sobě nezávislé a mohou mít rozdílné názory na stejnou otázku. Ale ruské úřady, které vědí, jak vládnout pouze pomocí lží, které jsou zvyklé vytrhávat slova z kontextu, tomu nemohou porozumět.

Jak tomu může rozumět Zakharova, která vede informační oddělení ruského ministerstva zahraničí? Tělo, které staví všechny své aktivity na lžích, propagandě a překrucování faktů.

Nelze vysvětlit absolutně opilému vědomí diplomata z Kremlu, že na světě může existovat demokracie a svoboda (včetně svobody myslet a vyjádřit svůj názor, odlišný od názoru diktátora), že existuje něco jako „Lidská práva“ ve světě a obecně – že ve světě existuje právo.

A je to opravdu nutné udělat? Civilizovaná společnost potřebuje pouze to, aby pochopila, s kým jedná v osobě takových zástupců Kremlu, a politice, kterou Ruská federace provádí, a jednat v souladu s tímto porozuměním.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com