Slovensko prodalo Rusku zpět většinu z dodaných vakcín Sputnik V

france24.com

Rusko odkoupilo od Slovenska většinu z 200.000 dodaných dávek covidové vakcíny Sputnik V. Dřívější informace slovenských médií dnes agentuře TASR potvrdilo slovenské ministerstvo zdravotnictví. O očkování ruským preparátem byl na Slovensku malý zájem, dávkám současně hrozila expirace.

Slovensko prodalo Rusku zpět 160.000 dávek za stejnou cenu, za kterou je v březnu nakoupilo – 9,95 dolaru (215 korun) za dávku, uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Eliášová.

Prodané vakcíny jsou nyní již mimo Slovensko. „Zůstaly nám ty, které jsou určeny občanům přihlášeným na očkování,“ dodala mluvčí. Podle ní dosud první dávku ruské vakcíny obdrželo 10.500 lidí a dalších 8000 lidí na dávku čeká.

Nákup v Evropské unii neschválené vakcíny, jíž si původně mělo Slovensko objednat dva miliony dávek, prosadil v březnu tehdejší premiér Igor Matovič. Zájem o ni byl ale mezi Slováky oproti jeho odhadům nízký. Matovič dříve tvrdil, že pouze ruskou vakcínou se chce nechat očkovat až půl milionu Slováků.

Okolnosti dovozu očkovací látky prohloubily na Slovensku vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra. Očkovat Sputnikem V začalo Slovensko až 7. června, kvůli blížící se expiraci Bratislava na konci června ukončila přihlašování zájemců.

Původně o přebytečné vakcíny projevilo zájem také několik států západního Balkánu či Argentina.

Autor: ČTK

  Radiační hrozba pro Evropu roste: Rusko musí opustit ZNPP dříve, než dojde ke škodám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com