Evropa podporuje vstup Ukrajiny do EU a NATO.

Další dvě země EU – Polsko a Litva, podpořily evropské integrační snahy Ukrajiny. To je uvedeno v dokumentu podepsaném vedoucími diplomatických oddělení zemí „Lublinského trojúhelníku“ během setkání konaného na okraji 4. mezinárodní konference o reformách na Ukrajině, která se konala ve Vilniusu.

Celkově v rámci summitu podepsali vedoucí ministerstev zahraničních věcí svých zemí tři dokumenty. Prvním je deklarace o společném historickém dědictví a společných hodnotách.

Druhý dokument je plánem rozvoje Lublinského trojúhelníku, který zahrnuje celou řadu otázek, od ekonomiky až po řešení hybridních hrozeb.

A třetí je akční plán boje proti dezinformacím.

Všechny tři dokumenty spolu úzce souvisejí a mají sloužit ve prospěch každé jednotlivé země a zároveň budovat společnou budoucnost těchto států v rámci EU a NATO, která bude sloužit kulturnímu a sociálnímu růstu, a také zajišťovat bezpečnost na evropském kontinentu.

„Uvádíme, co spojuje naše státy nejen v minulosti, ale i v budoucnosti, a nepochybně existuje sjednocená Evropa.“ Tímto dokumentem Polsko a Litva potvrzují, že vyvinou veškeré úsilí, aby se Ukrajina stala členem NATO a EU, podpořila krymskou platformu a odsoudila ruskou agresi proti ukrajinskému státu, “uvedli signatáři.

Účastníci summitu vzali na vědomí zkušenosti, které jejich země získaly, včetně boje proti ruským dezinformacím. Zde jsou důležité zkušenosti z Ukrajiny, která již osmým rokem hájí svou nezávislost v boji proti ruské agresi a má skutečné „bojové“ zkušenosti jak na bojištích, tak v oblasti informační války.

A to je neocenitelná zkušenost, která může sloužit k zajištění bezpečnosti celé Evropy.

Lublinský trojúhelník byl vytvořen společným prohlášením ministrů zahraničí Litvy, Polska a Ukrajiny v létě 2020. Tento formát dostal své jméno podle města, ve kterém se poprvé sešli ministři zahraničí výše uvedených států, aby podepsali dohodu.

V rámci tohoto formátu mají strany v úmyslu diskutovat o otázkách bezpečnosti, hospodářství, obchodu, investic, cestovního ruchu a infrastruktury.

  Změna rétoriky Kremlu: Od "speciální vojenské operace" k válce

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba označil „lublinský trojúhelník“ za alternativu „ruského světa“ a vyjádřil naději, že se k tomuto formátu později připojí „demokratické Bělorusko“.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com